Det är synd……!

”Det är synd om människorna”, skrev August Strindberg, en av de främsta svenska författarna. Citatet är ur pjäsen Ett drömspel(1902) och skildrar hur guden Indras dotter skickas ned till jorden för att ta del av människans livsvillkor. Originalet – Bibeln – berättar hur Gud själv blir människa. Delar alla våra livsvillkor, konfronteras med syndens makt , tar itu med syndens djupaste rötter genom sin död på korset, uppstår och lägger grunden för en ny mänsklighet befriad från syndens makt. Tro Herren Jesus så blir du frälst – så har det ljudit i tvåtusen år – fortfarande är det världens bästa budskap!

Det är synd på riktigt att alla dessa kvinnor har utsatts för vidriga övergrepp av män med makt, pengar, begär. Oavsett om det sker i underhållningsbranschen, näringslivet, idrottsrörelsen, kyrkan. Det är synd på riktigt!                                                                                                                        Det är synd på riktigt att journalistkåren/media överträffar varandra att producera och skildra kändisars och okända människors sexuella eskapader. Jag låter förmodligen som en hopplös moralist, men tycker att mycket av mediautbudet är själsligt giftutsläpp. Det är synd på riktigt!                                     Det är synd på riktigt med ett system där hyrläkare via bemanningsföretag kan kosta tvåhundratusen kronor i veckan. Ett orättfärdigt system som i förlängningen dränerar välfärdssystemet och drabbar den svagaste.                                      Vreden och de många vittnesmålen i media dessa dagar om övergrepp och trakasserier har min djupaste respekt. Det jag saknar i debatten är Bibelns och Jesu människosyn om kärlek och repekt, trohet och livslånga relationer som ett ideal. Jag tror helt enkelt vi har underskattat detta, sett det som mossigt och töntigt – och det är synd på riktigt! Vi är alla syndare som behöver Jesus, den ende som kan befria oss från syndens gift i vår värld!

Lennart Holmner

 

Tråden på väg mot frälsning

Jag gillar berättelser om människors liv. Filmer baserade på verkliga händelser, biografier om olika levnadsöden och tidningsreportage som belyser någons vardagsliv. Jag fascineras.

Ett människoliv innehåller många olika delar, ljusa och mörka. Många val längs vägen och många vändningar och riktningar orsakade av omständigheter runt om. Det går aldrig att förutsäga hur ett liv kommer att se ut. Hur val och omständigheter kommer att påverka framtiden. Men i efterhand brukar många kunna se hur det ena ledde till det andra och på nåt sätt se en tråd löpa från tidig barndom till dagens datum. Men tråden löper aldrig rakt. Den går i krokar och ibland även i knutar.

Människor som funnit Jesus brukar också kunna berätta om vägen till beslutet att tro. Och den är inte heller förutsägbar. Olika till synes oviktiga händelser kan vara de mest avgörande händelserna när man blickar bakåt och ser hela tråden.

Vi kan inte förutsäga vägen fram till någons beslut att tro. Vi vet att Jesus har frälst oss av nåd och att var och en som vill ta emot den nåden är välkommen. Men vägen fram till beslutet är unik för varje människa. Det sista steget är bara en del av vägen. För tänk vilken betydelse de till synes oviktiga händelserna kan ha!

När du tar tid för ett barn i grannskapet, när du kramar om din kollega i sorg, när du bakar bröd åt en ensam, när du skjutsar barnens kompisar, när du stannar upp och lyssnar in en medmänniskas problem, när du skickar ett brev till din släkting, när du vågar dela din egen smärta, när du klipper grannens gräsmatta, när du ringer det där telefonsamtalet, när du arbetar ideellt med något praktiskt, när du möter en okänd på bussen med ett varmt leende – då är du kanske med och väver på tråden till den människans frälsning.

Du som känner Jesus, du har Honom med dig i din vardag och i det du gör där. Han använder dig i det till synes oviktiga.

Gud välsigne dig!

Rebecka Enström

En annan horisont

Sitter i Göteborg när jag skriver de här raderna, ser ut genom fönstret i min sons lägenhet. En parkering nästan full med bilar, lyfter blicken och ser en begravningsplats. Tidigare under veckan har jag varit vid mina svärföräldrars och för- äldrars gravar. För en liten stund sedan ringde telefonen och en person undrade om jag kunde komma och prata om sorg. ”En annan horisont”. Har även varit på en av mina favoritplatser i en skog och ätit lunch. Ett helt fantastiskt ställe. ”En annan horisont”.

Livet för en in i olika horisonter, den ena dagen regnar det och nästa skiner solen.

Vilken spegling av livet som du och jag möter.

Har även passerat en plats som har betytt oerhört mycket i mitt liv. Den platsen heter Svanvik, och där finns en gård som heter Sörgården, som gav mig en ny horisont i livet redan 1962 då jag fick möta världens frälsare Jesus, som min personlige vän och hjälpare. Under alla år sedan dess har jag fått nåden att leva tillsammans med Jesus.

Den Jesus som gett mig ”En annan horisont” så många gånger i livet berättar vi om för dig i Pingstkyrkan. Kom gärna dit, ring eller maila oss så ska vi berätta mer om ”En annan horisont.

Katastrof – ingen bild…!

De senaste dagarna har vi levt med ett lyxproblem – vi förlorade bilden i vår TV. Den kom och gick, meddelandet vi fick när vi undersökte var ”dålig signalkvalite”. Det är verkligen ett lyxproblem, alla mina förfäder överlevde utan TV, men jag erkänner – vill gärna se kvällsnyheterna, och barnen vill ha sina barnprogram…..Nåväl, en expert tillkallades och problemet åtgärdades. Med raska steg upp på taket, några minuter med justering och kalibrering av mikrovågshuvudet, och så var bilden knivskarp igen. Skönt besked, men hans påpekande tog tag i mig: ”Du har ett träd som står i vägen, grenarna och löven hindrar signalen att nå parabolen!” Var det möjligt – så lite löv, så avgörande betydelse för att få en tydlig bild…?! Rådet jag fick var att kapa bort några grenar, röja undan så det blir fri sikt från parabolen och ut i rymden mot satelliten. Om jag vill ha en tydlig bild, vill säga – det valet är mitt.

Jag tror att alla människor har ett behov av Gud, är skapade för att ha en relation med Gud. Jesus kom till jorden för att ge oss en tydligare bild av vem Gud är, ja han visade verkligen vem Gud är! I livet vi lever finns mycket lövverk, många grenar och träd som skymmer signalerna från himlen, hindrar oss från att se.( Någon har sagt att av alla träd är sammanträdet det mest ofruktbara….fundera på det, du…!)

En person som levde samtidigt med Jesus var Johannes Döparen. Han kallades för Vägröjaren. Uppgiften var att röja undan allt som stod i vägen för att människorna skulle se klart, se vem Gud verkligen är. Den kristna kyrkan har som sitt viktigaste uppdrag att vara vägröjare, skapa förutsättningar för att du och jag ska få en klar bild av vem Gud är. Inget är viktigare än att lära känna den Gud som skapat oss för relation med honom, tron på Jesus gör detta möjligt. Om detta vill vi berätta om i Pingstkyrkan med alla dess verksamhetsgrenar, välkommen att besöka oss!
Lennart Holmner

Tro

Ett litet ord. Både verb och substantiv. Både rörelse och vila. Handling och förtröstan.

Jag har återigen fascinerats av berättelsen om Abra(h)am, hans fru Sara och deras liv.

Du hittar den i 1 Mos 12 och framåt; Gå ut från ditt land och din släkt och din fars hus och bege dig till det land som jag ska visa dig. Där ska jag göra dig till ett stort folk jag ska välsigna dig och göra ditt namn stort och du ska bli till en välsignelse… I dig ska jordens alla släkten bli välsignade.

…Abram gav sig iväg som Herren hade sagt till honom.

Det märkliga löftet upprepas, under resans gång, bland annat i den djärva uppmaningen; se upp mot himlen och räkna stjärnorna, om du kan räkna dem. Så ska din avkomma bli.

Tiden går, snarare rinner iväg och enligt berättelsen, med sådana konsekvenser att “ett stort folk” närmast ter sig som ett skämt. Sara kan knappast hålla tillbaka sin skepsis, överårig som hon hinner bli och därmed oförmögen att föda barn. Ska jag få känna åtrå när jag är utsliten och min man är gammal, tänker hon leende.

Löftet återkommer envist  och blir allt mer konkret. Vid den bestämda tiden nästa år kommer jag tillbaka till dig och då ska Sara ha en son. Skulle något vara omöjligt för Herren.

Åh vad jag älskar den här korta notisen; Herren såg till Sara som han lovat och Herren gjorde med Sara som han sagt. Isak föds och ännu ett genialiskt drag i Guds mästerplan är fullbordat. Varken första eller sista gången som Gud agerar när en människas resurser och kontroll närmar sig nollstrecket.

Löftet om välsignelse för alla folk ska bäras upp av ett ännu större mirakel; För ett barn blir oss fött och en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet och hans namn är: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Far, Fridsfurste(Jes.9:6)

Tiden går. Igen. Men så, hundratals år senare får dessa legendariska ord universum att lysa upp: Och ordet blev kött och bodde bland oss och vi såg hans härlighet, den härlighet som den Enfödde har ifrån Fadern. Och han var full av nåd och sanning(Joh.1)

Vem kan meditera över Paulus storslagna lovprisning(Ef.), över det infriade löftet, utan att beröras? Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Far som i Kristus har välsignat oss med all andlig välsignelse i himlen

Vår tro mår så innerligt gott av Herrens ord. Låt Kristi Ord bo hos er med hela sin rikedom (Kol 3:16-17) Vår tanke får fäste i samma mylla som Sara fick. Nuddar vid den vilda glädje som får Maria, Jesus mamma att fara ut i lovprisning, enligt Luk. 1:46-55.

Vi rör oss sedan så behändigt, så smidigt i förväntan, i tjänst för bröder och systrar med samma tro. Både nära och på distans. Vi ser på de som inte vet, inte fått höra, med en ny värme, med en uppriktig längtan att dela de goda nyheterna.

Gud välsigne dig den här hösten. Gör slag i beslut du fattat. Herren väntar på dig. Din tro ska stadigt utvecklas.

Copyright © Dandelion by Pexeto