När tron pressas

Den unga killen höll hårt i trumpinnarna meden tårarna rann nedför hans kinder. Han spelade inte. Trumpinnarna skulle ha lägga på sin egen fars kista som en sista hälsning. Solen som stod högt på himlen vittnade inget som den sorg och saknad som fanns i kyrkan. Men där fanns inte bara sorgen och frågorna efter trafikolyckan som hastigt ryckt pappa ur tiden, in i evigheten. Där fanns också ett mäktigt hopp. Genom tårarna så jag det så klart. ”Det som blir sått i svaghet uppstår fullt av kraft”. Den Gud Jesus berättar om har öppnat en dörr ut på andra sidan. Berättelsen om stenen som rullades undan, om graven som var tom, berättelsen om frälsaren som uppstått ger hopp, även i de allra mörkaste stunderna.

När jag tänker på begravningen under midsommarveckan och det svåra som jag drogs in i märker jag återigen att det är som om tron på Jesus blir som allra starkast när den utsätts för tryck. Den är som krutet i avtryckaren, som bensinen i motorn som kramen mellan de älskande. När trycket blir som allra störts frigörs energin vi inte kan vara utan. Kärleken som strömmade fram ur det svåra bar verkligen på begravningen och bär också mig.

Men det klart. Det gäller att fylla på. Tanken får inte bli tom. Soppatorsk tar oss ingen vart. Därför läser jag bibeln också på sommaren. Därför söker jag upp mina troende vänner också på sommaren. Därför firar vi Gudstjänst varje söndag, även på sommaren. Ekumenisk klockan 11 och på Station med vår ”egen” huvidgudstjänst kl. 18. 

Med förhoppning om en god fortsättning på sommaren
Ulf Sundkvist Pastor i Umeå Pingst

Vi du läsa mer av Ulf Sundkvist på tidningen Dagens hemsida där han är återkommande krönikör, klicka här.

Dela varandras bördor

”Bär varandras bördor, så uppfyller ni Kristi lag.”
– Galaterbrevet 6:2

Dagens samhälle i Sverige är väldigt fokuserat på individen, vårt samhällssystem gör att vi kan bli självständiga väldigt tidigt och mentaliteten hos svenskar är generellt att man ska hålla sig för sig själv och ta hand om sig själv.

Denna propaganda kan lätt påverka oss och nästlar sig lätt in i kyrkan, vare sig vi vill det eller ej. Utåt är det lätt att sätta upp en fasad, allt jobbigt man har i sitt liv ska man ju inte belasta andra med, det är inte till för att delas, eller? Samhället säger att vi kan och ska klara oss själva, vi behöver inte någon annan för att ta oss framåt i livet. Ensam är stark, eller hur var det nu?

Jag kämpar en hel del med mitt psykiska mående vilket ofta späder på min själviska sida och gör så att jag stänger ute andra väldigt mycket. Psykisk ohälsa är en av dagens vanligaste sjukdomar, så jag tänker att jag inte är den enda som är bra på att stänga andra människor ute. Jag har den senaste tiden bestämt mig för att börja prata och vara öppen kring hur jag mår. Jag vill bryta idén om att man ska klara av allt själv och jag vill även ta bort skammen kring att psykisk ohälsa skulle bero på att man är svag.

Vi måste våga be om hjälp och vara öppna om våra problem med varandra. Allt blir genast mycket svårare när man prompt ska klara av sina problem helt själv och nästan skämmas över att man har dem. Jag vill som sagt speciellt peka på olika typer av psykisk ohälsa, men detta gäller egentligen allt. När man vågar vara öppen och ärlig om vad man kämpar med så börjar tabun kring problemet genast sjunka. Jag längtar efter den dagen när man kan prata om bland annat psykisk ohälsa på samma sätt som man pratar om hjärtproblem eller en bruten fot. Alla kämpar vi med något, varför skulle ett problem vara värre än ett annat?

Gud, hjälp oss kristna att skapa en atmosfär där det känns lika okej att prata om sina psykiska besvär som sina fysiska. Hjälp oss att inte döma någon och att bemöta alla människor med kärlek och öppenhet. Hjälp oss vara förändringen vi vill se i världen och inte låta världen påverka vårt sätt att se på varandra. Amen.

Cecilia Brännström

Tänk om Gud finns!?

Tänk om Gud finns?

  • Nej det gör han ju inte. Inte kan Gud finnas. Hur kan nån tro på den gamla sagan?
  • Ja kanske som nån högre kraft nånstans. Eller jag tror ju på det goda i människan. Alla har vi väl nåt gudomligt i oss.
  • Gud, ja det är väl klart det finns gudar. Alla religioner har nåt bra så om du säger att du tror på gud så är det ditt sätt att hitta mening i livet.
  • Ja, kanske finns Gud. Men vad spelar det för roll? Inget för mig att bry mig om. Gud passar inte för alla. Och han bryr sig definitivt inte. Se bara hur det ser ut i världen.

Du kanske inte kan tänka tanken att Gud skulle finnas. Eller, du vågar inte tro att Han finns för just Dig. Du kanske ser det som begränsande och dömande att det bara skulle finnas en enda Gud.

Men tänk OM? Tänk om Gud finns? Vågar du utforska den tanken och ta reda på vad det i så fall skulle innebära?

Du behöver inte tänka ATT Gud finns. Men våga tänk tanken: OM.

Tänk om det finns någon som älskar dig totalt helt igenom precis så som du är. Någon som du kan prata med när du vill, som lyssnar och som svarar – och bara ger svar som är bra för dig. Någon som är beredd att dö för dig. Som aldrig överger dig eller sviker dig. Som förlåter dig när du gjort fel. Och som till och med finns med dig när du dör.

Skulle du säga nej till det?

Tänk OM Gud finns!

Välkommen att ta reda på mer. I sommar bjuder vi in till Sommarkyrka på Kafé Station, söndagar kl. 18.00. Första tillfället är 24 juni.

I höst fortsätter vi utforska detta med Gud i Alpha-kursen som startar 13 september. http://umea.pingst.se/alpha

Välkommen!

Rebecka Enström

 

”En av oss…?”

Fortfarande tagen av olika intryck i Kigali, Rwanda. Ca 80 personer samlade till tre dagar av samtal, förnyade kontakter, nätverkande som det heter numera. Representanter från 12 länder, med kanske 15-20 miljoner medlemmar i sina pingstförsamlingar…..Ulf Sundkvist och jag fick ta del av fascinerande missionshistoria, men också ofattbar ondska – i detta gröna, kuperade, vackra land dödades närmare en miljon människor 1994 under hundra dagars besinningslöst slaktande. Landet har fortfarande många problem och utmaningar att ta sig an – och samtidigt brusar en stark andlig väckelse. Ca 70000 personer döptes förra året i pingstförsamlingarna i Rwanda.                                                                                                                             I skrivande stund är jag i Ammarnäs. En bedövande skönhet slår emot oss hela vägen från kusten till fjället. Sverige när det är som vackrast! Och sången  ”One of us” sjunger inombords. Hörde den för ett par dagar sedan och den släpper mig inte. Joan Osborne sjöng den på 90-talet, en sång som frågar: Tänk om Gud var en av oss, som satt på bussen som alla andra, om han vandrar osedd här på jorden….i takt med att vi passerade den ena byn efter den andra for mina tankar iväg: Tänk om Gud hade blivit människa och växt upp här i Västerbotten istället. Kanske han skulle gå längs Ume- och Vindelälven, kalla någon ingenjör från Brännlund, en köttbonde från Gubböle, en skogsarbetare från Granö, en sjuksköterska från Lycksele, en hästuppfödare från Umgransele,  en lärare från Gunnarn, en pensionär från Gubbträsk, en taxichaufför från Blattniksele, en präst från Sorsele, en slöjdare från Risnäs, en sommarstugeägare från Hemfjäll, en same från Ammarnäs….och de skulle gå ut och förändra världen! Det hände en gång, därför att Gud blev en av oss – det kan hända igen! I det personliga mötet med Jesus Kristus kan varje människas liv förvandlas, upprättas och få den stadga som behövs. 

Välsignad sommar önskar jag dig – Gud är verkligen ”one of us”! 

Lennart Holmner

 

Inför församlingsmötet 17 juni

församlignsmöte


Här kommer information om några frågor som kommer upp på kommande församlingsmöte.

  • Förslag på ny pastor till Pingst Holmsund som är en del av Pingst Umeå. Sedan tidigare pastorn Johnny Edorsson gick i pension för några år sedan har församlingen aktivt sökt efter en ny pastor som kan ta ett huvudledaransvar för arbetet i en av Västerbottens snabbast växande tätorter. Nu tror vi att vi har ett bra förslag på Lösning; Hanna-Maria Holmefur. Hon är sedan flera år tillbaka en aktiv ledare i Pingst Umeå, främst med inriktning på Unga vuxna och hemgrupper. Hon har en naturlig ledargåva och en bakgrund som församlingsledare och medarbetare i Pingst Härnösand. Hon har både studerat teologi och hälsofrågor. 
  • Församlingens familjer har många tonåringar och relationer. Enligt vår beräkning skulle vi kunna ha ett tonårsarbete som berörde närmare 100 tonåringar. Just nu berör vi tyvärr bara en bråkdel. Det har, i takt med att Mateusz Nowicki fått ett breddat ansvar för hemgrupper och kommunikation, gjort det tydligt att det finns ett behov av ytterligare förstärkning i tonårsarbetet. Det är dessutom så att den psykiska ohälsan bland barn och unga ökat på 100 % de senaste tio åren. Därför jobbar församlingens ledning just nu med en idé teamare och möjligen också en tonårspastor på deltid. Till att börja med som konkret tidsbegränsat projekt. 
  • Under våren har vi utvecklat församlingens kommunikationsarbete. Det är många som upptäckt att man kan se våra Gudstjänster på nätet, vår Podd etc. Den nya tekniken öppnar möjligheter att nå ut, betjäna församlingen och våra vänner samt engagera många nya, särskilt unga, i försmalingens verksamhet. Det är dessutom så att försmalingens ljudanläggning i kyrkan har en del brister. Vi måste exempelvis alltid hyra ljud när vi är utomhus. Därför skulle vi behöva investera i ny teknik om cirka 150. Det är dock inte bortkastat om vi skulle flytta till Nya mötesplats. Mer info om detta på församlingsmötet.

Hälsningar församlingens styrelse och ledning

Copyright © pingst Umeå