Jag väljer efter värderingar och inte efter plånboken

atm-bank-banking-259200

atm-bank-banking-259200
Jag måste erkänna att jag varit frustrerad inför detta val. Inget parti möter med sin sakpolitik allt jag önskar. Sneglar jag vänsterut, där jag har mitt hjärta, främst i de sociala frågorna får jag problem med förmynderiet. Som ledamot i en friskolestyrelse med kristna församlingar som huvudmän funkar inte det. Det ger mig också problem med den liberala strömmen som ju borde vara öppen för oss frikyrkor eller frireligiösa som det lite ojust brukar heta.

Sneglar jag åt höger får jag liknande problem. Nationalismen, den extrema, har aldrig varit min hemvist. Jag tror ju på en Gud vars son föddes som jude, men som var bärare av ett universellt budskap om fred och frihet för alla. Bland det ”svenskaste” vi har, kommer alltså från Israel. Jesus vision var inte en uppdelad värld med en massa nationer utan en värld av gemenskap, ett ”rike med alla folk och stammar”. En utopi, jag vet, men det är den visionen som driver mig. Jag hade gärna hört någon talat sig varm för ”integrationsglädje ”istället för alla problem med integrationen.

Jag saknar också den globala visionen där de fattigaste länderna finns med. Vilket parti lyfter de utvecklingsfrågorna? Just nu är det ”bara miljöfrågorna” som tar oss utanför Sverige och flykting- och migrationsfrågorna förstås. Och då är fokus tyvärr ”bara” vår överlevnad med betoning på vår och inte på alla människors. Jag hade gärna hört mer om visionen att Sverige skall bidra till utvecklingen av länderna som saknar skolor för alla barn, rent vatten och bra hälsovård för alla medborgare.

Saknar också samtalet om människan och hennes värde. Det är ju tron att varje människa alldeles oavsett etnicitet, bakgrund, kön, sexuell identitet, civilstånd eller medvetandegrad har ett omätbart och omistligt värde som demokratin bygger på. Istället reduceras enskilda till siffror i en grupp, till volymer i en statistik så att vi utan att känna det vi skulle känna om vi såg att det var människor av ”kött och blod” klarar av att fatta själviska beslut. Vem står upp för människans okränkbara värde idag? Där har inte bara politiken ett ansvar, där har vi alla, inte minst kyrkor och samfund ett ansvar.

Nåväl. Det som friskat upp valrörelsen och gett hopp är mötet med alla engagerade politiker. De jag fock förmånen at möta på Pingst Puls i Pingst Umeå vara alla, utan undantag, fyllda av en vilja att göra skillnad. Den viljan gillar jag. De var dessutom justa nog att komma till oss i Pingstkyrkan, Umeå för att vara med på en hel Gudstjänst och sedan samtala utifrån min agenda. Politiker med den viljan ger ändå hopp om att vi kan bygga ett bra och starkt Umeå! Tillsammans!

Jag tror du fattat att jag inte lägger mig inte på soffan och låter valet gå som det vill. Jag är demokrat och tacksam för vår demokrati. Jag är också vän av frihet, en frihet som sträcker sig långt utanför nationens gränser. Därför går jag och röstar på söndag. Det är både min demokratiska rättighet och mitt moraliska ansvar. Denna gång lägger jag mer eller mindre sakpolitiken åt sidan och väljer efter värderingar, definitivt inte efter plånboken

Sedan ber jag till Gud om välsignelse över de förhandlingar som väntar med hopp om en bättre värld för alla, inte bara för Sverige och svenskarna.

Läs en kortare version av artikeln i Västerbottens-Kuriren här.

Se intervjuer som genomfördes med lokala representanter för riksdagspartierna när de besökte Pingst Umeå här.

Ulf Sundkvist
Pastor och föreståndare Pingst Umeå

 

En kommentar


  • Anna Dagerbrant

    Tack!

    september 06, 2018

Lämna en kommentar


Namn*

Email(publiceras ej)*

Hemsida

Din kommentar*

Skicka kommentar

Copyright © pingst Umeå