En fredspristagare som tror att Jesus kan förändra världen

När världen hyllade fredspristagaren, Dr Denis Mukwege för hans enastående och outtröttliga insatser för kvinnor och barn som drabbats brutalt av våldet i Kongo tyckte jag mig se ett genombrott för den tro och de värderingar som burit mig, den kyrka jag vuxit upp med och vigt mitt liv till. Hans tal vid mottagningsceremonin i Oslo tog spjärn i ett enskilt möte med ett enda barn som drabbats. Precis om Jesus. Mötet med en enda människa – och en till och en och en till – skapade den rörelse som idag talar till hela värden, Jesusrörelsen.

Att Mukwege sedan tog sig tid att gästa oss i Pingst Umeå en lördagskväll i december var stort, men långt större var hans svar på frågan om förbön. Omedelbart gick han ner på knä. För Mukwege var det inte en fråga om vem som är den verklige fredsfursten. Bara Jesus kan rädda världen. Även en
hyllad fredspristagare är ”bara ett redskap”, men ett mycket viktigt sådant. Det berörde mig djupt och det gav mig och hela pingströrelsen en enorm bekräftelse.

Veckan efter finner jag mig själv på Föreningsbyrån här i Umeå bara för att få ett långt föredrag om varför vi inte kan får någon ekonomiskt stöd från Umeå kommun för Unite. Arangemanget hade en för tydligt kristen profil för att passa in i kommunens låda. Förvånad och delvis upprörd är bara
förnamnet, men inte nedstämd. Det hade ju varit värre om det vore tvärtom, att vi var otydliga och harmlösa. Men det är ändå på gränsen till diskriminerande. Nobelpriset är ok men inte bidrag till en ungdomsfestival som skapar förutsättningar för de värderingar som skapar nobelpristagare.

Blev dock inte nedslagen, snarare taggad. Vi fortsätter framåt. Vi ringer ut det gamla och in det nya och tänker att 2019 blir ett bra år. Kanske blir det året då visionen om den nya mötesplatsen klarnar? Kanske blir det ett år då många hittar tillbaka till tron på Jesus och många nya integreras? Jag vill tro det och välkomnar dig att vara med.

Gott nytt år!

Ulf Sundkvist, pastor och föreståndare

Lämna en kommentar


Namn*

Email(publiceras ej)*

Hemsida

Din kommentar*

Skicka kommentar

Copyright © pingst Umeå