Vilken är din självsamma plats?

Med bara några dagar kvar till midsommar så är vi halvvägs in i juni månad och sommaren börjar äntligen, efter en regnig vår, sakta men säkert komma med lite sol och värme. Det får mig, där jag sitter på mitt kontor och blickar ut, att längta efter att ta på mig mina gympaskor och ge mig ut på en av mina löparrundor i sommarsolen. Springa är nog den träningsform jag gillar mest och säsongen började såklart direkt snön försvann och jag har hunnit vara ute några rundor. Men sen har vädret inte alltid varit så inbjudande och har dessutom kommit med en och annan förkylning, så efter att ha legat lågt ett tag ser jag fram emot att ge mig ut igen!

Vissa brukar fråga, ”Hur kan du tycka springa är kul??” Det finns flera svar på den frågan, det ena är att det inte alls är tråkigt att njuta av den friska luften och det (eventuellt) fina vädret med Toto’s nya platta i lurarna. Men för mig är nog den huvudsakliga anledningen att det är ett av dom bästa sätten att få komma undan, och som man brukar säga, ta en paus från det vardagliga och ta lite egen kvalitetstid. En författare i en bok jag läser uttrycker det som att vara ”självsam”(en motsvarighet till engelskans solitude). Till skillnad från den negativa klangen i ordet ensamhet så beskriver det ett tillstånd av självvald isolering, en slags rofylld harmonisk ensamhet.

Jag tror att vi alla mer eller mindre känner igen behovet och har ofta vårt eget lilla sätt att vara självsam. Läser man i bibeln kan man se att Jesus vid flera tillfällen drog sig undan till självsamhet. 

Sedan befallde han sina lärjungar att stiga i båten och fara i förväg till andra sidan sjön medan han skickade hem folket. Så snart han hade gjort det gick han upp på berget för att vara för sig själv och be. Där var han ensam (självsam) när det blev kväll.

Matteusevangeliet 14:22-23

Han drog sig undan så att han kunde vara nära Gud, det står att han gick upp på berget för att vara för sig själv och be. Precis som Jesus drog sig undan för att vara nära Gud, så vill han att vi ska ska ge av vår självsamhet till honom.

”Kom med mig till en öde plats där vi kan vara ensamma”

Mark6:31.

http://cloud-4.steamusercontent.com/ugc/25087975291817161/4B01A1274CA990A3577CC37E1DAA72F88DE353F8/

Jesus gillade att använda sig av naturen, men det kanske inte alltid finns ett berg nära till hands, eller du kanske i vilket fall hellre skulle välja någon annan plats. För vissa räcker det kanske att sätta telefonen i ”stör ej-läge” och stänga dörren om sig, men jag vet att för min del behövs det något mer i stil med att ta en sväng med bilen, en promenad eller springtur. Ja, vi är nog alla olika i den frågan.

Vilken är din självsamma plats? Fundera på det och låt Jesus va en del av den.

http://3100.hu/wp-content/uploads/2015/03/seta_illusztracio.jpg

 

Lämna en kommentar


Namn*

Email(publiceras ej)*

Hemsida

Din kommentar*

Skicka kommentar

Copyright © pingst Umeå