Gud, köttbullar och korset – självklart!

Published by Lennart Holmner on

Har precis kommit hem från ett tonårsläger i Ammarnäsfjällen. Tre dygn med 20 personer i en idyllisk lägergård i Europas största naturreservat, där den lilla fjällbyn Ammarnäs ligger inbäddad som ett smycke vid Vindelälven. Ja, jag är trött – ja, det blev en hel del skidåkning, både på tvären och på längden. Det blev en del små missöden också, någon liten hjärnskakning, några krascher i backen – ganska normalt under några dagars sportlovsfirande. Jag hade fått i uppgift att undervisa om grunderna i den kristna tron. Fyra samlingar om Gud, Jesus, korset, kyrkan. En spännande utmaning för en pastor – med den ultimata målgruppen – tonåringar! Jag kan konstatera några saker så här i efterhand: Det är inte svårt att tala om Gud som skaparen, den som är yttersta orsaken till att vi finns och lever våra liv idag. Guds existens kan anas i den fantastiska natur vi har runt omkring oss. Att solen sken från en nästan smärtsamt ljuvlig, klarblå himmel, inramade av snövita fjälltoppar varhelst vi vände oss underlättade förstås…. Jag talade en morgon om Jesus som dog för våra synder, att det ytterst var Guds gränslösa kärlek till oss. Ingen av dessa tonåringar ”satt som på nålar” för att komma iväg till backen så snabbt som möjligt. Detta urgamla budskap om Gud kan fortfarande beröra unga människor!
Som av en händelse ramlade jag på ett par nyheter av en helt annan hemvist (från själva avgrunden, om du frågar mig…) strax efter att lägret avslutats. En nyhet som tidningen Dagen rapporterade om; två experter i medicinsk etik vid Oxforduniversitetet ifrågasätter det olagliga att slå ihjäl nyfödda barn.” Vi kallar det ”efter födsel-abort” och bör tillåtas i alla de fall där abort normalt är tillåtet”, hävdar de. En annan nyhet som Rapport basunerade ut i tisdags är att en kongress i Philadelphia,USA lyfter frågan om polyamorösa förhållanden. Det vill säga att leva med flera förhållanden samtidigt, där äktenskapet framställs som inskränkt och exkluderande. Suck, tänker jag och hoppas att de ungdomar som nu åker hem från fjället ska ta till sig de urgamla, men tidlösa sanningarna från Bibeln. Det enda som kan ge människan verklig frihet! Visst ja, glömde kommentera detta med köttbullar i rubriken. Alla som varit på läger vet att minst en dag blir det köttbullar och makaroner – så också denna gång, och det är lika gott varje gång!!

Kategorier: Blogg