Pro-Peace!

Published by Maria Vinnervik on

I söndags träffade jag ett härligt gäng i åldrar från 6-års upp till åk 3. Vi pratade och dramatiserade utifrån Gyllene regeln. Det var en av söndagsskolans grupper, som jag hade ansvar för.
I Matteusevangeliet kapitel 7 och vers 12, talar Jesus om ett levnadstänk som skulle förändra allt om vi verkligen tog det till oss. Det är en riktigt gyllene regel. ”Som ni vill att andra ska vara mot er, så ska ni också vara mot dem.”. Tänk i alla vardagsmöten med människor, om vi istället för att irritera oss på dem som inte gör som vi skulle önska, försökte förstå och låta tålamodet tala. Tänk vad lite medmänsklig värme gör med oss, hur ett leende kan förvandla en grå dag till något betydligt mer färgglatt.
För några veckor sedan åkte jag till Israel med en grupp, som under nästan ett års tid träffats i en studiecirkel, utifrån boken ”I Jesu fotspår”. Vi var i Israel en vecka och fick besöka spännande platser och möta många intressanta människor. Uppfylld av alla upplevelser och intryck är det med stor smärta jag följer rapporterna från konflikten, som återigen har blossat upp mellan Israel och Palestina. En kväll i Jerusalem fick vi möta Ben och Moira. En israel och en palestinier, som båda berättade om hur de förlorat en älskad familjemedlem i konflikten. De är nu del i en organisation som heter ”Bereaved families”. Tillsammans med andra i samma situation åker de runt och delar med sig av sina erfarenheter och sin längtan att få människor att möta varandra med förståelse och respekt, och med tro på att det går att vända hatet till en väg mot fred. De jobbar på mängder av olika sätt och med många projekt. Bland annat åker de runt i skolor och delar sina tankar med elever och studenter. De bad oss att inte ta med oss konflikten hem, vilket de menade inte hjälper någon. Jag vill dela med mig av orden som Ben och Moira skickade med oss. ”Don´t be pro-Israel or pro-Palestina, be pro-Peace!”
En gammal, men fortfarande lika aktuell uppmaning, en gyllene levnadsregel som Jesus gav oss, ”Var mot andra som du vill att de ska vara mot dig.”. Tänk om vi kan ta till oss av den i våra liv i dag, i det vi gör, säger, vill och tänker.

Kategorier: Blogg