Mera makaroner!

Published by Rebecka Enström on

-Mera makaroner, säger hon och sträcker fram sin tallrik. Hon är två år och för henne är det helt självklart att mamma eller pappa fyller på.
Vilken känsla det är när jag ser vår dotter sitta där vid köksbordet och be om mer mat. Ögonen lyser av tillit. Hon vet att vi kan hjälpa henne. Hon vet att det finns mat till den hungriga magen. Det bara är så. Och jag känner mig så glad. När jag ger mig tid att tänka efter på vad som faktiskt händer där vid köksbordet de där sekunderna när två små händer sträcker fram en förhållandevis stor tallrik och de två små ögonen väntar på att begäran ska bifallas, då får jag tårar i ögonen. För jag kan ge henne det hon behöver. Jag får vara tacksam över att det är så.
Och vad är då en slev med makaroner? Den enklaste mat du kan tillaga. Kostar nästan ingenting och tar ännu mindre tid att få färdig. För oss råkar det vara så. Men tyvärr inte för alla. I ett annat hus i Umeå måste mamman eller pappan säga nej. Det finns inte mer. I ett annat hus i världen hade barnet inte ens ställt frågan. Och ytterligare någon annanstans har barnet inte ens ett hus att sitta i.
Den här veckan går vi in i adventstiden. Julen närmar sig och det bli ännu mer påtagligt för många barn, och vuxna, att vi som lever under samma himmel har fått så olika förutsättningar. Det råder orättvisa.
Så kommer vi då till frågan om orättvisa helt enkelt bara måste finnas där. Det kan vara lätt att tänka så. Fast lika lätt borde det vara att tänka tvärtom. Att man kan göra skillnad. För det tror jag att man kan. Någon kan ge av sina pengar, en annan kan ge av sin omsorg och en tredje kan ge tid i bön.
Med önskan om en ljus advent!
Rebecka Enström
Tips! Gläd någon i Sverige med en biljett till konserten med Dynamic Vocal den 8:e december. Då bidrar du samtidigt till kampanjen ”Barnens rätt” som hjälper barn i Sri Lanka.

Kategorier: Blogg