Att förstå-eller att bli förstådd.

Published by Lennart Holmner on

Jag lyssnade på en intervju i morse med Erik Ullenhag. Han är Sveriges integrationsminister. Det var med anledning av att det är tio år sedan Anna Lindh mördades som intervjun gjordes. Anna Lindh var utrikesminister när hon överfölls och knivmördades i ett varuhus i centrala Stockholm 11 september 2003. Frågorna i intervjun handlade om rädsla och hotbild, om Erik Ullenhag kände sig osäker och rädd i mötet med okända människor. Hans svar var välformulerat och lät övertygande. Orden kom snabbt och ledigt, inget letande efter lämpliga formuleringar. Jag förundrades – hur bär de sig åt dessa proffspolitiker? Varifrån hämtar de alla svar så snabbt och lätt? De verkar ju inte behöva tänka efter….(Själv är jag uppväxt med den legendariske centerledaren och statsministern Torbjörn Fälldin. Han. Kunde. Tala. Med. Eftertänksamhet. Harklade. Sig. Sökte. Efter. Orden.)

Nåväl, Erik Ullenhag sammanfattade det hela ungefär så här: nej jag är inte speciellt rädd, jag vill tro att det går att möta människor i ett öppet samhälle. Det som hände Anna Lindh är fruktansvärt, det går liksom inte riktigt att ta in det ofattbara.

Det ofattbara? Jag tänkte vidare där jag stod och lyssnade på intervjun i radion. Vår generation har upplevt en ofattbar utveckling på många områden. Det har också gjort oss övermodiga. Vi tror vi kan förstå Gud, räkna ut hur det mesta fungerar. Missförstå mig inte, människan är skapad med en nyfikenhet och kreativitet, vi vill framåt, utvecklas. Livet handlar inte så mycket om att förstå Gud, mer om att få upptäcka att Gud förstår mig och älskar mig! Detta vill vi berätta om i Pingstkyrkan. Vi tror det finns en som förstår dig fullständigt. Hans namn är Jesus Kristus, vi berättar gärna mer om honom. Välkommen!

Lennart Holmner

Kategorier: Blogg