"Kort paus i orgelkonserten"

Published by Lennart Holmner on

Nej, jag har inte varit på någon orgelkonsert. Men jag har en mycket trevlig släkting och kompis som nu och då levererar strofer av Tomas Tranströmer på Facebook. Tranströmer, nobelpristagaren i litteratur, som med några ord fångar så mycket av livets mysterium,  det

förunderliga med att vara människa. Dessa strofer är ur dikten som rubriken nämner:”Hemma stod allvetande Encyklopedin, en meter i bokhyllan, jag lärde mig läsa i den. Men varje människa får sin egen encyklopedi skriven, den växer fram i varje själ. Den skrivs från födelsen och framåt, de hundratusentals sidorna står pressade mot varann och ändå med luft emellan! Som de dallrande löven i en skog. Motsägelsernas bok. Det som står där ändras varje stund, bilderna retuscherar sig själva, orden flimrar. En svallvåg rullar genom hela texten, den följs av nästa svallvåg, och nästa…”      

För tretusen år sedan förundrades David, den mäktige kungen, över Guds kunskap och visdom. Han skriver i Psaltaren 139:16 ”Du såg mig innan jag föddes, i din bok var de redan skrivna, de dagar som hade formats innan någon av dem hade grytt. Dina tankar, o Gud, är för höga för mig, väldig är deras mångfald.”

Ibland säger vi att varje ny dag är ett oskrivet blad. Vi menar troligtvis att varje dag bär nya möjligheter med sig, kanske den ska bli lite bättre än gårdagen. Verkligheten är nog den att det växlar, livet innehåller bergstoppar och vågdalar, regn och solsken, sorg och glädje. Men Bibeln lyfter fram det fantastiska att vi är skapade till Guds avbild! Du är mer än dina titlar, CV, diagnoser…..oräkneliga sidor, pressade mot varann, varje människa är komprimerad skönhet, ett mirakel, ett mästerverk av Guds hand! 

Om detta vill vi försöka berätta i Pingstkyrkan. Vi tror att Jesus Kristus är nyckeln till att förstå något av detta oerhörda. Att tro på honom är att få läsa sanningen om sig själv, tillvaron och Gud. Smärtsamt och befriande på samma gång. Jag önskar dig angenäm läsning!

Lennart Holmner

*encyklopedi: uppslagsverk

Kategorier: Blogg