Stjärnan lyser så klar

Published by Maria Vinnervik on

Varje vardagsmorgon sitter jag och mina barn i soffan, klockan kvart över sju, med frukostfilen framför tv:n. På helgmorgnarna är det lite senare. Årets julkalender handlar om familjen Hedenhös som uppfinner julen. En starkt lysande stjärna har slocknat på himlen. Familjen Hedenhös bestämmer sig för att försöka få den att lysa igen, för att deras idé om en högtid mitt i den mörka vintern ska bli verklighet. Jag vet inte om jag, efter att ha sett alla avsnitt av svt:s julkalender, kommer att ha fått svar på varför vi egentligen firar jul, men idén väcker ändå tankar och funderingar i mig.  Hur är det i vår tid, har stjärnan som lyste för de vise männen slocknat? Är det någon som visar vägen ända fram till barnet i krubban i Betlehem? Vet människor egentligen varför vi firar jul? Jag tror att vi behöver påminna oss själva, varandra och berätta för de som ännu inte vet. Berätta om stjärnan som visade vägen, om änglarna som kom till herdarna med det glada budskapet, om Josef och Maria som sökte upp ett stall där Jesus, Världens Frälsare, föddes en alldeles vanlig, men också alldeles ovanlig natt för drygt 2000 år sedan. Det glada budskapet gäller även oss i dag, mitt i klappjakt, bakning och pyntande. Gud kom till jorden för att han älskar oss så stort. Han längtar efter gemenskap med oss. Det är vad julen verkligen handlar om. Gud uppfann julen! Hans gåva gäller oss var och en. Bara att ta emot. När vi vet det, vet vi också att stjärnan inte alls har slocknat. Vi tänder andra ljuset i advent och sjunger om stjärnan som lyser så klar.

Kategorier: Blogg