MISSION:STORSTAD

Published by Fredrik Bengtsson on

Sitter just nu på SJ:s snabbtåg och susar ner mot Stockholm i närmare 200km/h. Från vår storstad till en annan på drygt 6h! Är förresten Umeå en “STORSTAD”?

För mig som nyligen flyttat hit från Idbäcken, strax utanför byn Rusksele i Lycksele kommun, så har ju Umeå varit Storstan o rusningstrafiken på gatorna såväl som på Fredageftermiddag på ICA känns överväldigande. Men det är klart att jämfört med Stockholm så är Umeå lugna gatan.

 

Jag är på väg till ett strategimöte omkring Mission:Storstad, då vi kommer tillsammans från olika håll i Sverige på initiativ av vårt missionsorgan inom Pingst: IBRA Media. Över 50% av världens befolkning bor idag i storstan. I städerna formas en global kultur av unga människor som ser ganska lika ut oberoende av världsdel och land. För att vi som församlingar och kyrka ska kunna betyda något för även denna generation behövs ett nytt sätt att tänka och arbeta. Den enorma urbaniseringen innebär både hot och möjligheter.

Vi kommer fokusera på 4 städer Bangkok, Kairo, Mexico City och Dar es Salaam. Jämfört med dessa städer är I och för sig både Umeå och Stockholm små. Befolkningen I flera av städerna är I storleksordningen 10 miljoner och Kairo med förorter uppskattas rymma 20 miljoner; barn, unga kvinnor o män, medelålders och äldre.

 

För mig och oss som församling är Kairos enorma folkhav inte bara en anonym massa utan vi har vänner och samarbetspartner i detta myller av människor. I den turbulenta tid som nu råder har vi funnits och finns med I form av stöd och insatser av träning av allt ifrån förebedjare till, media arbetare och folkbildare som mobiliserar människorättskämpar. Det ska bli spännande att få vara med och se hur MISSION:STORSTAD kan utveckla och förstärka det vi får betyda för andra storstadsbor runt om i världen! 

Kategorier: Blogg