Småsyskon och storebror…

Published by Lennart Holmner on

Det står mycket i Bibeln som är chockerande, överraskande, oväntat och omvälvande. Ja, det är till och med så att Guds Rike, som Jesus talade mycket om, och som kanske kan beskrivas som det tillstånd som råder där allt är rättvist och gott, är riket annorlunda. Där är den minste störst, den siste först. 

Paulus kom till Aten och kom i samspråk med stadens debattörer på torget. Där utbrister han dessa ord: ”Gud är inte långt borta från någon enda av oss.” Apg.17:27  Det måste ju innebära att Gud är nära varje människa, eller hur? Jag har de senaste veckorna förundrats över det stora engagemang som finns i vår stad för de utsatta människor som sitter på våra gator i centrum. Tiggare, fattiga, de flesta romer från Rumänien. Visst, en och annan har vräkt ur sig oförskämdheter, en del också offentligt. Men flera samlingar har arrangerats med syfte att förbättra, förändra för dessa människor. Varför bryr sig människor? Är det ett dåligt samvete som tränger på inifrån? Eller är det helt enkelt viljan att göra gott, förmågan att känna empati – det kunde ha varit jag eller min mamma som suttit där istället? För ett antal år sedan fanns en mycket färgstark präst i Malmö, Mårten Werner hette han. Jag lyssnade till honom i Örnsköldsvik, där jag var ungdomspastor i Pingstkyrkan. Han engagerade sig starkt för hemlösa och prostituerade på Malmös gator. Försökte hjälpa, göra livet drägligt för dessa människor. Lyfta deras människovärde. Ofta fick han kämpa i motvind. Han sa så här om att arbeta på gatan med dessa utsatta: ”Du vet, dessa är mina systrar och bröder. Och då stöter man förr eller senare på storebror!”  För den händelse du inte fattar vem han menar, så är det Jesus han syftar på. Så nära är Gud! Inte ”långt bortom rymder vida”, för att citera en gammal psalm. Nej, Gud vill vara nära dig, gå med dig i din vardag. Din vilja att göra gott, hjälpa någon, bottnar djupast i att du är skapad av Gud till hans avbild. Hans tanke om dig är högre, finare är du nånsin kan formulera.

Om detta, och mycket mera vill vi berätta i våra gudstjänster i Pingstkyrkan. Till exempel på söndag där våra vänner från LP-kontakten medverkar med sång o musik. Den verksamheten stöttar och hjälper människor som hamnat i missbruk. Och som med Guds och människors hjälp hittat en väg ut i frihet. Välkommen till Gud, han är nära dig – och välkommen till oss i Pingstkyrkan!

Lennart Holmner

Kategorier: Blogg