Små grodorna…..och andra lustigheter.

Published by Lennart Holmner on

Vi är inne i midsommartiden nu….en alldeles speciell tid! Många vill nog helst frysa tiden, låta det vara så här grönskande och blomstrande. De norrländska sommarnätterna som inte kan bytas mot något annat, dessutom myggfritt här vid kusten! Smaka på uttrycket ”mellan hägg och syren” – visst är det gott?

Bibeltexterna i kyrkorna på midsommardagen handlar om skapelsen. Passande och tänkvärda. ”När jag ser din himmel, som dina fingrar format, månen och stjärnorna du fäste där, vad är då en människa att du tänker på henne…” Psalm 8, vers 4-5. Det skapade vittnar om en Skapare. Så ser jag på tillvaron. Jag upphör aldrig att förundras över mångfalden, färgprakten, nyanserna och skönheten. Vilken Gud vi har! 

Jag körde förbi en stor reklamskylt häromdagen på väg in till Umeå. ”ÄGD” stod det. Det är en omtalad show som kommer till Umeå i höst. Den ska underhålla och eventuellt oroa oss om frågorna kring konsumtion, hållbarhet, kapitalism osv. Allt förpackat i en proffsig, snärtig och humoristisk/ironisk ton. Genast kom jag att tänka på orden från Jesus: ”Om nu Sonen befriar er blir ni verkligen fria.” (Johannesevangeliet kap.8:36)  Jag tror verkligen att vi kan bli slavar under jakten efter mer prylar, högre status, nyare bil osv. MEN – jag tror också vi kan bli verkligt fria i mötet med Jesus, som befriar oss från syndens snaror, oavsett vilka namn de har!

Så min slutsats blir: dansa gärna in midsommarhelgen till ”Små grodorna,” eller nåt annat lustigt. Ät och njut av sillen och (jord)gubben – skippa nubben för barnens, livets och Guds skull. Kom ihåg att den största friheten och glädjen är att vara ÄGD av Gud! Han har skapad dig till frihet och glädje! Och välkommen att fira gudstjänst med oss i Pingstkyrkan!

Lennart Holmner

Kategorier: Blogg