Kontakten med Havet

Published by Linus Brännström on

Massor av små och stora tält, husvagnar och husbilar, tältmöten, seminarier och människor i alla åldrar. Det är näst sista dagen på lapplandsveckan 2014 och den här veckan har varit fylld med mycket lek och skoj, härlig gemenskap och starka Gudsmöten. Ja, det finns många anledningar att åka till lappis men jag tror att den huvudsakliga anledningen till att dom flesta åker hit år efter år, är drivkraften från en djup längtan efter någonting större. Det är något alldeles särskilt när en stor skara människor samlas till gemenskap för att hylla vår Herre och Konung, och jag tror att dom flesta kommer till lapplandsveckan för att söka den djupa frid och förlåtelse, som bara Jesus Kristus kan ge. Jag tror att dom flesta kommer hit för att tvätta sina nät.

Vad är syftet med ett fiskenät? Ja, det är ju ganska uppenbart – för att fånga fisk. I Lukasevangeliet 5:2 kan vi läsa om hur Petrus, Jakob och Johannes efter en lång fisketur tvättar sina nät. Det är viktigt att man emellanåt tvättar sina nät så att dom inte ruttnar och går sönder och den här versen påminde mig om hur vi, ständigt behöver bli renade hos Jesus för att våra nät inte ska gå sönder.

Som vi kan läsa om i berättelsens slut i Lukasevangeliet 5:10 så är poängen såklart inte att fånga just fisk – utan det handlar om människor. Problemet är bara att det är så lätt att ibland bli bekväm och bara vara nöjd dom rena skinande näten att vi glömmer dess syfte, och ibland tror jag vi behöver ställa oss frågan:

Har du bara tvättat nätet och glömt att gå och fiska?

På samma sett som syftet med rena fiskenät är att fånga fisk, så är syftet med vår renhet att vinna andra människor för Gud.

Missförstå mig inte – jag menar inte att vår framgång i evangelisation uteslutande beror på våran renhet. Både vårt rätta förhållande till Gud och vår förmåga att leva i renhet kommer från Jesus och beror inte på våra egna ansträngningar. Det betyder att vi varken kan skryta över vår renhet eller se ner på andra som inte är ”lika rena”; det betyder också att om vi själva syndar så får inte det betyda att vi ger upp hoppet om att hjälpa någon annan.

Ibland isolerar vi oss innanför våra kyrkväggar eller i oss själva och hänger upp nätet på väggen. Anledningen till att vi blir isolerade är att vi uppskattar den bekvämlighet som det ger oss. Att gå utanför bekvämlighetszonen eller lära känna nya människor är riskabelt och utmanande. Därför väljer vi gärna den väg som ger minst motstånd – isoleringen. Min bön är alltså vare sig om du har varit på lappis, hemma i hemmet, i din församling eller någon annanstans och fått dina nät tvättade, att du inte ska glömma syftet med dom rena näten! Anta utmaningen att kliva ut från isoleringen, bort från bekvämlighetszonen och in i nya situationer där du får sätta din tillit till att Gud leder.

Let go, let God! Tappa inte kontakten med havet.

Bön

Gud, förlåt mig för att jag har isolerat mig. Fortsätt att rena mig så att jag lever i frihet, utan syndernas destruktiva följder. Jag är tacksam att du räddat mig undan synden. Sänd ut mig igen för att rädda dem som inte har funnit den frihet som du har gett mig. Bevara medkänslan i mitt hjärta så att jag inte har så lätt att glömma andra. Låt min renhet inte bli en religös uppvisning, utan rena istället mitt liv så att jag kan bli ett kärl som du använder för att nå människor.

Kategorier: Blogg