Tid för Sunes sommar

Published by Elina Sundholm on

Minns ni scenen i den klassiska familjekomedin ”Sunes sommar” när familjen Andersson kommer till stranden efter många om och men med alla stojiga bråkiga ungar, kånkandes på fikakorg, filt, badkläder och en gigantisk uppblåsbar kräfta? Ingen kan missa dem, vare sig man vill eller inte, de hörs och syns och tar halva stranden i besittning med alla sina pinaler och personligheter. Precis där har ni min familj just nu, byt bara ut kräftan mot en stor grön krokodil och lägg till en röd barnvagn samt ett sol/vindtält för vår yngsta familjemedlem som ska sättas upp under den första kvarten (eller halvtimmen om det bär sig illa) på stranden enligt konstens alla regler.
Så ser mitt liv ut just nu, och det hade jag nog aldrig kunnat tro för tio år sedan. Jag minns när min mormor berättade för mig, under något av sina sista levnadsår, hur hon fått syn på sig själv i ett skyltfönster när hon var på stan och tänkt ”vad är det där för en trött, sur gammal kääring” och sedan upptäckt att det var hon själv. Hon sa att hon kände sig som en liten flicka inombords fortfarande vid 90, och inte kunde begripa att tiden gått så fort.
Nu är jag fortfarande kring de trettio men nog åldras jag, och nog går tiden snabbare och snabbare. Sommaren till exempel, den kommer och går lika snabbt igen. Den som kändes evighetslång när jag var barn. Jag påminns återigen om att allt har sin tid. Pred 3:1-8
Allt har sin tid,
det finns en tid för allt som sker under himlen:
en tid för födelse, en tid för död,
en tid att plantera, en tid att rycka upp,
en tid att dräpa, en tid att läka,
en tid att riva ner, en tid att bygga upp,
en tid att gråta, en tid att le,
en tid att sörja, en tid att dansa,
en tid att kasta stenar, en tid att samla stenar,
en tid att ta i famn, en tid att avstå från famntag,
en tid att skaffa, en tid att mista,
en tid att spara, en tid att kasta,
en tid att riva sönder, en tid att sy ihop,
en tid att tiga, en tid att tala,
en tid att älska, en tid att hata,
en tid för krig, en tid för fred.
Poeten Stig Johansson skriver:
”Alla dessa dagar som kom och gick
inte visste jag att de var livet.”
Tack Gud för livet! Jag omfamnar det precis som det är just idag. Allt har sin tid, men under livets alla tider vill jag vara med dig. Och som en annan viktig person i mitt liv lärt mig be: Herre, du får mig i det skick jag är idag.

Kategorier: Blogg