Gästfrihet i vår familj

Published by Linda Olausson on

När jag fick förfrågan att skriva om ett blogginlägg om gästfrihet blev jag väldigt glad eftersom det är någonting som jag verkligen brinner för. Men när jag väl började skriva insåg jag att det inte var särskilt lätt och insåg att jag säkert kommer att trampa många på tårna. Så det är i all ödmjukhet som jag skriver det här, och jag hoppas och ber att ni som läser tar det jag skriver på rätt sätt.
Först och främst tror jag att församlingen ska vara som en familj; ”Alltså är ni inte längre gäster och främlingar utan medborgare tillsammans med de heliga och tillhör Guds familj.” står det i Efesierbrevet 2:19. Jag tror att vi ska värna om varandra och älska varandra, på samma sätt som man gör i en familj. Jag tycker det är viktigt att man känner att man kommer hem när man kommer till församlingen, det är viktigt att alla känner sig välkomna och omhändertagna oavsett bakgrund. Och ibland kan det innebära att jag måste gå utanför min bekvämlighetszon för att låta det ske. För mig, och säkerligen även för många andra, som inte har sin biologiska familj i Umeå, är just den här aspekten av församlingen väldigt viktig.
En konkret handling som jag personligen tror att vi i Umeå Pingstkyrka måste bli bättre på för att bli lite närmare som familj är att våga bjuda hem varandra, våga vara gästfria mot varandra. Även över generationsgränserna. Och det är väl här som det blir lite obekvämt. Jag skulle nämligen önska att fler av er stadgade här i Umeå vågade bjuda hem oss studenter. Det är nämligen så att många av oss bor själva med den biologiska familjen långt bort och ibland skulle det vara skönt att få komma hem till någon som har fler än ett rum med minnen i väggarna, att få komma till ett HEM. Ibland kan det också vara trevligt att få umgås med någon som, tro det eller ej, är äldre än 30år. Det handlar självklart inte bara om oss studenter utan även andra grupper och enskilda personer som av någon anledning känner sig ensamma på något sätt. Jag personligen önskar att vi skulle omfamna alla dessa och bjuda in dem i vår familj.
”Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det.” – Hebreerbrevet 13:2

Kategorier: Blogg