På väg hem

Published by Erik Härgestam on

De senast veckorna har jag trivts med boken Samtal i trons gränsland av Mats Bjurbom och Torsten Åhman(2014).
Om en av författarna, Torsten, finns en hel del att berätta eftersom han kom att påverka mig och min kompis Nils under de senare tonåren, just när vi var på väg in i vuxenlivet.
Många, många år senare möts vi på en Restaurang i Umeå. Minnena ställer sig i kö. Egentligen illustrerar boken Torstens liv väldigt väl.  Det sansade samtalet med en sökare som precis ”hittat hem” och ändå är på väg.
Torstens blogg är en guldgruva. Inte minst för den som vill finna ytterligare skäl för sin tro. Inte underligt att Torsten 2013 får C S Lewis-priset för ”många års arbete helt i C S Lewis anda – för sin förmåga att ta sökares frågor på allvar och samtidigt visa den kristna trons relevans både för samhälle och för varje människas vardag.”
Efter några besök på hans blogg imponeras jag över hur bekvämt han tar sig an s.k. dagsaktuella frågor, även när dom lutar åt det riktigt närgångna. Med grundlig research och stramt nedbantat. Men ytterst; Är det hans respekt för livet och andras tänkande som gör bloggtexterna så inbjudande? Eller är det hans Kristuscentrum?
Det är journalisten Mats Bjurboms idé att dom två ska skriva boken. Han berättar i förordet: ”På ett hotellrum i Kina i november 2012 drabbades jag av en inre känsla, ett slags missmod, som fick mig att börja be till Gud. Tillbaka i Sverige hoppades jag att oron skulle ge sig, men så blev det inte. I februari 2013 ringde jag pastor Torsten Åhman och bad om vägledning.” Och så är samtalet igång. Jag tänker efter att ha läst boken: Okey, Sverige är sekulariserat, vägen rätt igenväxt, men folk hittar hem ändå.
http://www.utanh.se/ Torsten Åhmans Blogg. Skrolla ned och hitta inläggen under Kategorier i alfabetisk ordning. (Typiskt Torsten!)

Kategorier: Blogg