"Hellre en skrynklig själ än ett slätstruket liv"

Published by Lennart Holmner on

 

Nej, det är inte jag som kommit på den rubriken. Men den fångade mig! Det handlar om Lars Nordlander, 70 år. En textförfattare åt en mängd svenska sångartister sedan 40 år. För några dagar sedan sändes en dokumentär om hans liv. Den finns på Svtplay om du vill se programmet. Lars föddes i Sandslån utanför Kramfors, vid Ångermanälven. Enkla förhållanden, pappa var timmerflottare, ett jobb som Lars testade på somrarna för att bekosta sina studier. För övrigt ett av de finaste meriterna på ett CV om du frågar mig…!
Han hamnade i Stockholm, levde tillsammans med Monika Zetterlund ett antal år. En ordens mästare, en poet och romantiker – en sökare, enligt hans egen utsago. Jag vet inte exakt vad som grep mig så starkt när jag såg programmet. Han har ingen fast bostad, lever med flyttkartonger och bor på olika ställen hos bekanta och kontakter han får. Men vilken begåvning, vilken förmåga att med språket uttrycka sig! Jag tänker på vad Bibeln säger om människan – skapad till Guds avbild, med förmåga att skapa, tänka, göra. Det gäller alla människor! Vad har Gud lagt ned i ditt liv av gåvor, talanger? Din verkliga potential förverkligas bäst när du överlåter ditt liv åt Skaparen, inbjuder honom in i ditt liv att leda och forma dina dagar.
En gång sa Jesus: ”Rävarna har lyor, och fåglarna har sina bon, men Människosonen(Jesus) har ingen plats där han kan vila sitt huvud.” För att ge oss gemenskap och frid med Gud utstod Jesus missförstånd, hån och förakt. Den som ägde hela himlen kom till jorden, för att ingen av oss skulle förbli ensam och övergiven. Han betalade ett ofattbart pris – sitt eget liv i en blodig död på korset. Därför kan Lars från Sandslån, med sitt brokiga liv och sina gåvor, och du och alla andra få uppleva att i Guds hand kan mirakel ske med våra liv! Det finns inga enkla liv – själen kan verkligen bli skrynklig! Men vem vill blicka tillbaka på ett slätstruket liv? Vem vill inte njuta segerns sötma över vunna segrar, utmaningar som antogs, prövningar som övervanns?
Om detta berättar vi gärna mera om, välkommen till oss i Pingstkyrkan!
Lennart Holmner

Kategorier: Blogg