PÅSK – Special

Published by Elina Sundholm on

Påsklektion 1, Skärtorsdag

På skärtorsdag minns vi hur Jesus åt en sista middag med sina vänner. Han visste att han skulle bli förråd, torterad, att en av hans närmsta vänner skulle förneka all kännedom om honom och att han skulle dödas och pratade om detta med sina vänner. Han undervisade dem också om att den största av dem ska vara som den minsta, att ledaren ska vara som tjänaren. Som en symbol för detta tvättade han själv deras dammiga, smutsiga fötter. ”Skära” (ur skärtorsdag) betyder rena och syftar tillbaka på hur Jesus tvättade lärjungarnas fötter. Han visade hur vi kan minnas det han nu skulle göra genom att dela bröd och vin med varandra (nattvarden), ett tecken på att vi alla är ett, ingen större/viktigare än någon annan. På kvällen drog han sig undan för att be i ensamhet och hade sådan vidrig ångest att han svettades blod. Han bad om att få slippa utstå det han visste väntade men också att Guds vilja skulle få ske framför hans egen mänskliga.

image

Påsklektion 2, Långfredag

Under långfredagen förhördes Jesus, inför folkets lärda, inför Pilatus och inför Herodes. Han anklagades för att uppvigla folket genom att påstå sig vara Guds son, i övrigt fanns inget att anklaga honom för. Han störde ordningen, makthavarna kände sig hotade och hetsade upp folkmassorna som samlats att kräva hans död. Jesus blev hånad och förnedrad. Man band för hans ögon, slog honom och sa –Du som är profet, vem var det nu som slog? Jesus torterades. Man hängde på honom en mantel, så som på en kung och tryckte fast en “krona” av törnekvistar på hans huvud och sa –Var hälsad, judarnas konung! De spikade fast hans händer och fötter på ett kors av trä och reste detta, en vanlig avrättningsmetod på den tiden. Där fick Jesus hänga i timtal, i outhärdlig smärta. Förnedringen fortsatte –Om du är judarnas kung, så hjälp dig själv nu då! Jesus bad –Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör! Ett mörker föll över hela jorden de sista timmarna innan Jesus dog. När han drog sina sista andetag skrek han –Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig? Med orden –Det är fullbordat! dog sedan Jesus Kristus, Guds son.

Påskblomma

Påsklektion 3, Varför var Jesus tvungen att dö egentligen?

Gud skapade människan i kärlek, den man älskar sätter man fri och Gud gav oss därför den fria viljan. Vi valde snabbt att vända oss bort från Gud och gå vår egen väg, bort från Gud. Det kallas ibland för synd. Gud som av sin natur är hundra procent ljus/ren kunde inte vara nära sina älskade människor längre. För att närma sig Gud behövde människan renas med hjälp av diverse offer och ritualer och endast översteprästen kunde komma inför Gud efter en lång reningsprocedur en gång per år. För att få ett slut på detta sände Gud sin egen son till världens räddning, han blev det slutgiltiga “offer” som behövdes för att ge människan syndernas förlåtelse och återupprätta den ursprungliga nära relationen mellan Gud och människa. Jesus tog all världens synd och skam med sig upp på korset och strök ett streck över vår skuld. För. All. Tid.

Godis

Påsklektion 4, Påskdagen

Kristus är uppstånden! Ja, han är sannerligen uppstånden! Påskdagen firar vi för att minnas att döden inte kunde hålla Jesus kvar i sitt grepp. Några kvinnor som var bland Jesus närmsta vänner gick till den grav han lagts i på fredag kväll för att göra i ordning hans kropp. Under lördagen var det sabbat och enligt judisk tradition skulle den tillbringas i stillhet (därav dröjsmålet). Till sin förtvivlan såg kvinnorna hur den stora stenen som förslutit graven rullats bort. De blev mycket rädda och trodde att någon fört bort deras älskade mästares och väns döda kropp. En ängel visade sig för dem och lugnade dem och påminde om det Jesus själv sagt och lovat; att han skulle återuppstå på den tredje dagen och att detta nu hänt. De sprang tillbaka för att berätta om det för resten av Jesus sörjande vänner. Under den närmsta tiden visar sig Jesus för sina vänner vid flera tillfällen och på ett alldeles speciellt sätt visar han sig för Maria, som han tidigare upprättat från ett liv i samhällets absoluta bottenskikt. Hon som förlorat allt hopp om livet i och med hans död. Även Petrus, som av rädsla förnekat sin relation till Jesus under hetsjakten ett par dagar tidigare, får ett upprättande, läkande möte med Jesus. Och så Tomas, som tvivlar och inte kan tror att det är sant. Som vill ha bevis för att kunna tro, honom möter Jesus på ett alldeles särskilt sätt. För sådan är han, min Jesus.

Glad påsk! 

 

 

 

Kategorier: Blogg