Vem är din guide i mörkret?

Published by Fredrik Bengtsson on

Sitter i mörkret på väg genom Jordandalen efter en dag i Jesu fotspår i Galileen. Återsett platser vi brukade besöka som familj under de åren vi bodde här. Har läst Bergspredikan på kullarna ovanför sjön där Jesus rörde sig med sina efterföljare. Har mött goda vänner, såväl kristna som muslimska palestinier, bett vid västra muren och fått förmånen att fira sabbatsmåltid hemma hos en fantastisk Rabbinsk familj.  Alla här är skakade över det ökade våldet och människorna från de olika grupperna behöver alla känna stöd o få vägledning. 
 
Jag har mitt i detta under dagen diskuterat med vår guide som inte bara delat sina kunskaper om natur, djurliv o bibliska platser utan också sin syn på den långvariga konflikten och tyvärr mycket negativa o generaliserande åsikter om ett av folken. Känns tragiskt när människor från vilket perspektiv det än är svartmålar ”den andre”, och den förenklade svartvita ”vi och dom” mentaliteten tar överhanden. Som jag ser det är det just den attityden som fördjupar och förvärrar en konflikt.

Har du konflikter i din närhet, hur agerar och uttalar du dig isåfall?

 

Tänk att vi kan få ha Ordet från Jesus som vår guide i livet. Få se nu hur var det nu han sa……
 
Saliga de ödmjuka – de ska ärva landet.

Saliga de som hungrar o törstar efter rättfärdighet – de ska bli mättade.
 
Saliga de som håller fred – dem ska kallas Guds söner
Kategorier: Blogg