Låt ditt rike komma… Gästbloggare: Erik Härgestam

Published by Nils Ulander on

Låt ditt rike komma…

Vi var miljoner människor som under hösten berördes av bilden på tre-årige Aylan. Uppspolad på en sandstrand i Turkiet hade han kämpat färdigt. Resten av familjen också. Så när som på den fullständigt förkrossade pappan. Han överlevde, men vilket liv väntar honom?

Den turkiske gränspolisen, som med uppenbar respekt böjer sig ner för att ta hand om den lilla livlösa kroppen, dröjer kvar i våra minnen. Liksom han ville vi också gå ner på knä. Visa vördnad inför liv och död. Men vi ville också lyfta. Lyfta upp. Ge liv.

Och så blev det. Våg efter våg av barmhärtighet svepte fram över Europa. Uppfinningsrikedomen på att göra det goda skulle för en tid fylla sociala medier. Nyhetssidornas mörka rubriker plockades ner och lystes upp av brinnande engagemang. Godheten trängde igenom och det blev värmebölja i många länder. Flyktingarnas kamp blev vår. För en tid.

-Du vet inte Erik, hur snabbt en människa kan förvandlas till en djävul, sa bosniern som var ny i den lilla norrlandskommunen. Han hade flytt Balkankriget. Skakad av hans påstående och ”svenskt” aningslös, ville jag höra mera. -Nej, fortsatte han och såg ut att leta nyanser i sitt nysvåra språk. Istället kom tårarna och han upprepade: -Du vet inte, du vet inte.

Han hade rätt. I januari 2015 inföll 70-årsdagen av Auschwitz befrielse. Jag försökte då sammanfatta en blogg med orden: ”Letar i Skriften efter tusenåriga texter som är bräddfyllda av tårar och förtvivlan. De finns där. Vi har en Gud med sår. Vi har en frälsare som kallas Smärtornas Man. Några vet mera. Vi andra gör klokt i att bara lyssna”. http://eriksfredagsblogg.blogspot.se/2015/01/ofattbart-perspektiv.html

Oron inför ondskan, krypande, växande, delar alla människor. Oron är sund och motiverad. Liksom kroppen vid smärta registrerar att nåt är galet. Kristna utgör självklart inget undantag. Däremot greppar vi ett ankare i tillvaron som heter Jesus Kristus.

Och Han säger: På jorden ska folken gripas av ångest och stå rådlösa vid havets och vågornas dån. Det sistnämnda en metafor för just ondskan.

Ankaret är också Guds Rike. Tillsammans med sina synonymer omnämns det mer än trehundra gånger i Nya Testamentet. (De förfärliga slutsatser maktmänniskor dragit av ”gudsriket” lämnar vi därhän). Markus Evangelium, sannolikt det äldsta Jesusdokumentet, går rakt på sak: Tiden är inne och Guds rike är nära. Omvänd er och tro på evangeliet! Riket som redan kommit och ändå är på väg. Ondskan som är besegrad men inte vill kapitulera.

Det är lurigt med förståelsen av Gud rike. Å ena sidan kan en sökares inre upplysas på mindre än en nanosekund. Tron och Insikten kan komma som en ögonblicklig gåva från Gud! Å andra sidan kallas bibeltexterna för Guds levande ord. Regelbunden läsning öppnar ofelbart upp nya skikt och perspektiv av Guds rikes hemligheter.

Normalkristet liv är att be och agera utifrån Jesus egen bön: Vår Far i himlen, låt Ditt namn bli helgat, låt Ditt rike komma, låt Din vilja ske på jorden som i himlen… Är det inte uppseendeväckande med uttrycket på jorden?

Om allt detta och mycket mer ska du och jag gräva djupt i Skriften; Jesaja 9:1-7, 42:1-9, 59:20-21, 60:1-2, Efesierbrevet 1:18-23, Luk.4:16-21, Rom 13:10-14, 1 Petr.4:7-11, Matt 28:18-20.

Kategorier: Blogg