Umeåre 2016

Published by Mateusz Nowicki on

I skrivande stund har jag förmånen att vara på skidlägret #Umeåre2016 i Åre på Brattlandsgården tillsammans med Pingstkyrkans, Korskyrkans och Umeå Bibel Centers ungdomar.
Under förmiddagen bestämde några av oss för att ta oss upp på toppen av Åreskutan. (1420 m.ö.h.). Vi åker upp med kabinbanan från Åre by och har 146 m.ö.h. kvar att bestiga tills vi når toppen.
Utan att riktigt veta vilken väg vi ska välja så börjar vi röra oss uppåt. Längs vägen trampar jag i djup snö och sjunker ner nästan till midjan. Vi inser att vi är på fel väg och måste vända om. Gör om, gör rätt! Vi hittar fotspår efter några som gått före och finner sedan stigen som det är tänkt att vi ska använda. Till slut når vi toppen.
Omgående inser vi att det var värt allt slit för att ta sig upp. Allt det vackra som breder ut sig framför oss får allt tungt bakom oss att snabbt falla i glömska.
Tänk vad vi hade gått miste om, ifall vi inte fullföljt vårt beslut att bestiga Åreskutan.
Bibeln uppmanar oss att fullfölja vårt lopp, att kämpa den goda kampen, att slutföra det vi påbörjat (2 Tim 4:7).
Hur skulle våra liv, vår tro, vår kyrka vara om vi vågade fullfölja allt vi faktiskt valt att påbörja?

Solen skiner, vädret är fantastiskt. När vi blickar ut över det fantastiska landskapet som utan ett enda sagt ord berättar om Guds storhet, så kommer jag och tänka på följande Bibelberättelse:x
28 Åtta dagar senare tog han med sig Petrus, Jakob och Johannes och gick upp på ett berg för att be.
33 När Mose och Elia gjorde sig beredda att gå därifrån, ropade Petrus, som var så förvirrad att han inte ens visste vad han sa: Herre, det här är fantastiskt! Vi ska bygga tre hyddor, en åt dig och en åt Mose och en åt Elia!
37 Nästa dag, när de kom ner från berget, mötte de en stor skara människor,
Luk 9:28,33,37, NLB

När Jesus är tillsammans med tre av sina lärjungar på ett berg utbrister Petrus: ”Herre, det här är fantastiskt!” Petrus föreslår till och med att här, på detta härliga berg skulle vi kunna stanna, leva och bo.
Ibland blir även du och jag frestade att stanna i det vi själva tycker är fantastiskt. Kanske är det en plats, en hobby, en tidsepok eller viss stil.
Trots det fantastiska lärjungarna fått vara med om så väljer lärjungarna att följa Jesus nedför berget tillbaka till vardagen.
Även vi behöver ta oss ner från berget. Hur fantastiskt det än är så har vi fått ett uppdrag att berätta om den Jesus vi mötte på toppen.
Att vara på toppen av Åreskutan är härligt men det finns även en morgondag. Och nedanför berget finns det någon som väntar på dig.

Bön:
Tack Jesus för din kärlek,
att du alltid är nära mig
och för allt gott i mitt liv.
Förlåt mig för alla mina misslyckanden, min synd.
Herre låt inte mitt förflutna få forma min framtid.
Hjälp mig att fullfölja loppet, att leva för andra.
Fyll mig med din Helige Ande och hjälp mig att ta nästa steg.
Amen

Kategorier: Blogg