Kärlekens Språk

Published by Erik Härgestam on

 
Att försöka systematisera kärlekens mysterium är vanskligt. Att skönja några linjer borde vara möjligt.
Det allra mest självklara, tycker någon, är att uppmuntra, att stärka en medmänniska med ord. Att vara observant och ge respons. Lyssna och föra dialog.
För en annan kommer det inte lika naturligt. Du förstår effekterna av goda ord men har inte riktigt verktygen. Däremot ligger det närmare till hands för dig att göra. Hjälpa till med nåt praktiskt, bjuda på mat, ta på dig en oglamorös uppgift, ge en påse nybakat, fixa en dator, sitta barnvakt, mura en skorsten. Överraska med en “guldkant”.
Den tredje har alltid nära till ett handtag, en famn, en kram. Fysisk beröring kan vara vårt mest underskattade språk. Frånvaro av beröring har ett eget ord- skin hunger.
Samstämmiga studier har visat vad fysisk beröring i livets slutskede kan åstadkomma.
Från känslan av välbefinnande, tillfredsställelse, mental avslappning till upplevelsen av minskad smärta och oro.
Jag kan se mina svärföräldrar, Holger och Brita treva efter varandras händer. Särskilt då deras liv böjde av med reducerade förmågor och förutsättningar.
Om du och jag kan åstadkomma så mycket gott, hur mycket mer skulle vi inte fundera över Källan. Utforska den…
…stora Kärleken. Den som har makt att påbörja ett helande. Att transformera en förkrossad pappas liv. Hör Sebastian Stakset– hans eget vittnesbörd.
Där fanns så ofattbart mycket mörker, nöd och desperation. Där fanns en förtvivlad hustru som bad Snälla Gud, gör min man fri, rädda honom från det helvete han sitter fast i.
Den stora Kärleken som troget stannar kvar när en självklar vardag faller sönder. Kärleken som är verksam och närvarande när en ny vardag ska byggas upp. Läs om den unga mamman Katherine Wolf som drabbades av en massiv hjärnblödning. Se en intervju med paret på Youtube, sex år efter den stora förändringen.
Till sist två riktigt vackra Kärleksbrev, det första tolkat av Michael W Smith: I’ll lead you home. Det andra brevet, från samme Avsändare men med ett innehåll, som jag tänker ligger ganska nära makarna Wolf. Låten heter Blessings, skriven av Laura Story.

What if Your blessings come through raindrops
What if Your healing comes through tears
What if a thousand sleepless nights are what it takes to know You’re near
What if trials of this life are Your mercies in disguise

Kategorier: Blogg