Visdomsord från en husvägg…

Published by Lennart Holmner on

Veckan inleddes med ett tråkigt men nödvändigt grundarbete – att skrapa väggarna till gårdshuset vi har på vår tomt. Solen och tiden har gjort verkan, det är närmast akut behov av ommålning. Nu är det gjort efter konstens alla regler och diverse råd från en duktig butikschef (reklamförbudet hindrar mig att berätta vem….) Under det monotona skrapandet kom jag att tänka på min farbror Otto, och genast blev jag både gladare och djupt tacksam. Otto, som dog 2001 var vår närmaste granne hemma i Gunnarn. Var gift med Berta, förmodligen den godaste människa jag träffat, idag 90 år gammal. Deras barn var och är mina närmaste kusiner. Nåväl – Otto var skogsarbetare och sedan byggnadssnickare, en man med stor yrkesskicklighet och hög arbetsmoral. Satte sin ära i att arbeta hårt och göra rätt för sig. En vardagsmorgon 1979 vaknade vi, nygifta och allt, av ett väldigt oväsen – hela huset tycktes skaka. Det var farbror Otto som hade fått upp tempot, han hade tagit på sig att skrapa och måla om huset som vi bodde i. Huset ägdes av en gammal tant som var blind, hon bodde där med två av sina döttrar, ”gammjänter” som man sa på den tiden. Jag gick ut och hälsade på Otto, berömde honom för hans arbetsflit. Fick ett mycket tydligt svar: ”Ja, ärbet man ba no kringt sä..!” Det betyder ungefär ”om man kliver upp på morgonen och börjar arbeta så hinner man mycket”. Till saken hör att Otto var 61 år då – samma ålder som jag är nu. Jag tyckte han var rätt gammal…..men hans visdomsord följer mig fortfarande. På ålderns höst ringde han min pappa och berättade: ”Nu har jag kapitulerat, du får komma och be till Gud för mig.” Jag minns pappas glädje när han berättade om Ottos beslut. Några år senare flyttade han hem till den Gud han nog trodde på hela livet, men inte hade överlämnat sig till. Det är viktigt med grundarbetet på alla möjliga områden, om det gäller hus eller stora livsbeslut. Farbror Ottos kärnfulla svar och bestämda beslut har talat till mig denna vecka – sanna ord och handlingar som är lika giltiga idag!

Lennart Holmner

Kategorier: Blogg