Dela varandras bördor

Published by Cecilia Brännström on

”Bär varandras bördor, så uppfyller ni Kristi lag.”
– Galaterbrevet 6:2

Dagens samhälle i Sverige är väldigt fokuserat på individen, vårt samhällssystem gör att vi kan bli självständiga väldigt tidigt och mentaliteten hos svenskar är generellt att man ska hålla sig för sig själv och ta hand om sig själv.

Denna propaganda kan lätt påverka oss och nästlar sig lätt in i kyrkan, vare sig vi vill det eller ej. Utåt är det lätt att sätta upp en fasad, allt jobbigt man har i sitt liv ska man ju inte belasta andra med, det är inte till för att delas, eller? Samhället säger att vi kan och ska klara oss själva, vi behöver inte någon annan för att ta oss framåt i livet. Ensam är stark, eller hur var det nu?

Jag kämpar en hel del med mitt psykiska mående vilket ofta späder på min själviska sida och gör så att jag stänger ute andra väldigt mycket. Psykisk ohälsa är en av dagens vanligaste sjukdomar, så jag tänker att jag inte är den enda som är bra på att stänga andra människor ute. Jag har den senaste tiden bestämt mig för att börja prata och vara öppen kring hur jag mår. Jag vill bryta idén om att man ska klara av allt själv och jag vill även ta bort skammen kring att psykisk ohälsa skulle bero på att man är svag.

Vi måste våga be om hjälp och vara öppna om våra problem med varandra. Allt blir genast mycket svårare när man prompt ska klara av sina problem helt själv och nästan skämmas över att man har dem. Jag vill som sagt speciellt peka på olika typer av psykisk ohälsa, men detta gäller egentligen allt. När man vågar vara öppen och ärlig om vad man kämpar med så börjar tabun kring problemet genast sjunka. Jag längtar efter den dagen när man kan prata om bland annat psykisk ohälsa på samma sätt som man pratar om hjärtproblem eller en bruten fot. Alla kämpar vi med något, varför skulle ett problem vara värre än ett annat?

Gud, hjälp oss kristna att skapa en atmosfär där det känns lika okej att prata om sina psykiska besvär som sina fysiska. Hjälp oss att inte döma någon och att bemöta alla människor med kärlek och öppenhet. Hjälp oss vara förändringen vi vill se i världen och inte låta världen påverka vårt sätt att se på varandra. Amen.
Cecilia Brännström

Kategorier: Blogg