Låt inte rädslan leda

Published by Ulf Sundkvist on

Ibland händer det att vardagsmötet levererar. Denna gång vid ett hembesök. Var där för att fira hans födelsedag. Fyllde mer än 90. En gammal och erfaren man alltså. Runt bordet fanns familjen, några vänner och kära hustrun. Samtalet var, åldern till trots, väldigt livligt ända tills ”den gamle” själv tog till orda. Detta som ett svar på frågan varför han var så uppfinningsrik.
”Jo”, sa han. ”om jag i någon mån kan sägas ha lyckats med något här i livet, beror det på att jag inte varit rädd för att misslyckas.” Vilken klokskap! Hans uttalande satte sedan agendan för hela tillställningen. Vilken lysande ”oneliner”! Jag menar att det är ju precis så det är. Är man alldeles så lite rädd för att misslyckas, håller man tillbaka. Är man rädd, vågar man inte språnget. Är man rädd gör man inte ett försök till. Och tvärtom. Övervinner man rädslan vågar man. Vågar man prova kan det hända att man lyckas med det omöjliga.
Fråga Thomas Edison. Tänk om han gett upp? Tänk om han varit rädd för att misslyckas, men han lät inte rädslan leda. Efter omkring 2000 försök lyste den som en sol, den allra första glödlampan 1879 och det var inte det enda han uppfann. Att Edison inte var rädd för att misslyckas förstår vi när vi se på alla hans patent. 1328 uppfinningar säger en hel del!
Tror jag börjar fatta varför det så ofta står att vi inte ska vara rädda i bibeln. Ängeln till Maria och Herdarna, Jesus till Petrus och så vidare. Budskapet enkelt ”Var inte rädd!” Det är ett ord jag lever med hela tiden. Rädslan vill så gärna leda, men jag bjuder motstånd med Ordet. Det har ju både med mitt och våra personliga liv att göra, men lika mycket om vår kultur. Jag tänker därför att det är viktigt att skapa miljöer där man får prova utan rädsla för att misslyckas, så länge målet och avsikten är god. En sådan miljö borde rimligen vara min familj, skolan och arbetsplatsen och vår församling. Min gode vän som nu är på god väg mot hundra har helt klart gjort en upptäckt, men också formulerat något helt avgörande för utvecklingen i tillvaron. ”Om man inte är så rädd för att misslyckas kan det hända att man lyckas!” Min slutsats är enkel. Jag låter inte rädslan leda! Vågar man tro, kan man faktiskt möta Gud och förändra världen!
Ulf Sundkvist, pastor och föreståndare

Kategorier: Blogg