Jobba med jorden

Published by Ulf Sundkvist on

Jorden måste beredas annars ger det inget, inget alls. Det blev uppenbart för mig när jag följde bondens uthålliga arbete på tegen mitt över vägen där vi bor. Han plöjde ner sin extrem breda plog med jag vet inte hur många skär och körde varv efter varv. Tydligen räcker det inte att bara vända och bryta upp jorden. Det måste harvas också. Och som han har gjort det. Från tidiga mornar till sena ljusa sommarnätter. 

Men nu är det gjort. Fröna har trängt ner i jorden. Nu gör han inget annat än vilar. Precis som Gud. Vila efter skapelsearbetet i väntan på undret. Växten.

Att jorden måste beredas för att skapa förutsättningar för tillväxt behöver man inte vara hjärnforskare för att förstå. Det är väl ändå ganska uppenbart? Det är inte alltid lika uppenbart att detta också gäller i vår relation till Gud. 

Bibeln säger att hjärtat är en åker. I den kan man så både det som är gott och ont. Då gäller det inte bara att skydda hjärtat utan också våga det oerhörda, att öppna upp, att plöja, harva och göra i ordning för sådden som Gud ger oss genom sitt ord. Förr eller senare ger det en skörd med eviga perspektiv.

Det drabbade mig när jag såg att det faktiskt redan börjat spira på tegen mitt emot vårt hus. Grönt! Vackert! Hoppfullt! Det är ju bara ett par veckor sedan sådden. Denna sommar tänker jag inte bara skydda det viktigaste jag har, mitt hjärta, jag ska också öppna upp, ännu mer för Gud och hans Ord. Jag vill ju se mer av Gud i mitt liv. Det enda jag kan göra är bereda jorden, att så mina frön, vila och låta Gud göra resten.

/ Ulf Sundkvist, Förståndare och pastor Pingst Umeå

Kategorier: Blogg

Ulf Sundkvist

Ulf Sundkvist

Ulf Sundkvist är föreståndare och pastor i Pingst Umeå men medverkar också regelbundet med gästkrönikor på tidningen Dagens ledarsida. Läs mer av Ulf Sundkvist i tidningen Dagen.