Var dag har nog av sin egen plåga

Published by Cecilia Brännström on

Häromdagen satt jag och planerade mina kommande veckor i min kalender; vilka sidor jag ska läsa på vilka dagar, vilken dag det passar bäst att jag gör den uppgiften och vad jag ska prioritera just nu. Jag har alltså börjat plugga på högskola och tempot, jämfört med vad jag är van vid, är minst sagt lite skrämmande. 

Att planera är en skräckblandad förtjusning för mig. Det känns otroligt skönt att veta vad man ska göra dag för dag, samtidigt blir det för mig jobbigt att se så långt in i framtiden och se allt man ska göra. Tanken “hur i hela friden ska jag hinna med allt detta?!” är inte långt borta. Även om jag i min kalender har planerat allt in i minsta detalj så blir det ändå överväldigande när jag har alla uppgifter i huvudet samtidigt.

I sådana situationer, när mitt huvud fylls av alltför många tankar samtidigt, så blir Jesus ord från bergspredikan i Matt 6:34 (Bekymra er alltså inte för morgondagen, för morgondagen bär sitt eget bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.)ännu mer talande. Vad är det för mening med att jag planerar och strukturerar min vardag om jag sedan går och oroar mig för det som komma skall, lite kontraproduktivt om du frågar mig. Orsaken till att jag planerar är för att sedan kunna släppa det jag planerat, för att därefter ta dag för dag som den kommer. 

När mitt planerande leder till mer stress än vad jag hade innan så brukar jag försöka ta ett steg tillbaka och fråga mig själv om jag verkligen behöver veta vad jag exakt ska göra dag för dag. Ibland utmanar jag mig själv att istället lägga min planering i Guds händer och lita på att allt kommer lösa sig (även om jag bara skriver vecka för vecka vad jag ska göra, och inte dag för dag, hehe).

Så nu när jag idag tagit sovmorgon och börjar känna mig smått stressad så vet jag att allt mest troligt kommer gå bra ändå, för Gud har omsorg om mig och vet vad jag behöver. Så planera lagom och låt inte stressen ta över. Vi lever i ett samhälle där tidsramar och deadlines är viktigt, men låter du det få bli en för stor del av ditt liv och din energi? 

Var dag har nog av sin egen plåga.

Cecilia Brännström
ALT-student Pingst Umeå

Kategorier: Blogg