Helg med Tigleth Malkey

Published by Mateusz Nowicki on

Tigleth Malkey, Pingsts första riksevangelist, längtar efter att Guds kärlek ska bli uppenbar för människor. Redan vid de första församlingsbesöken har människor blivit frälsta, befriade och döpta i Anden.

Tigleth Malkey har assyriska rötter, men är född och uppvuxen i Södertälje i en syriskt ortodox familj. Hans modersmål är arameiska, det språk som Jesus talade, men det hörs inte när han talar svenska. Hur kommer det sig då att Tigleth blivit pingstvän och riksevangelist? Vi får backa i bandet lite och i tanken bege oss till när det var dags för skolresa med Tigleths niondeklass.

– Vi var på Gotland och i Lummelundagrottorna, berättar han. Där träffade vi på en annan klass från Södertälje, och i den fanns Charlotta.
Förälskelsen drabbade dem båda, de började dejta och blev ihop.
– Men snabbt sa hon att hon var frälst och att det var viktigt för henne att jag också var kristen. Ordet frälst hade jag inte stött på tidigare mer än i sportsammanhang och kristen, vadå, tänkte jag. Såg hon inte korset jag har om halsen? För mig var det samma sak att vara assyrier och att vara kristen.
Men Charlotta gav sig inte och pratade mycket om sin tro och fick med sig Tigleth till Finska pingstförsamlingen i Södertälje på några ungdomssamlingar.
– Det var helt okej, tyckte jag. Trevliga träffar och schyssta människor, men jag kände mig inte riktigt hemma.
I tonåren levde han lite rövare, summerar han.
– Ja så där som tonårskillar ofta gör, säger han. Inte kriminella grejer direkt, men klart dumma saker, men mest typ bus.
Charlotta och Tigleth fortsatte vara ihop, men hon var tydlig med att Tigleth måste gå med Gud om de två skulle ha en framtid tillsammans. Hon uppmanade och utmanade honom att läsa Bibeln. Tigleth tog henne på orden.
– På sommaren när hon var i Finland så bestämde jag mig för att verkligen läsa Bibeln och först blev jag chockad över att den var så tjock. Men så hittade jag en tunnare variant, som jag trodde var en ny version, men som sen visade sig vara Nya Testamentet.

Tigleth läste från början.
– Jag blev så tagen och jag grät när Jesus dog. Varför behövde det hända? Och så fortsatte jag med Markus, och Jesus dog igen! När jag kom till Lukas och Johannes började jag fatta att det var samma berättelse, men ur olika perspektiv. Läsningen blev avgörande.
– Jag fann Gud när jag läste, berättar Tigleth, och när Charlotta kom hem sa jag att jag ville gå till kyrkan.
Det blev tältmöte med Birger Skoglund. Tigleth tyckte det var jättekonstigt och blev mer eller mindre chockad.
– Jag hade blivit varnad för sekter och tyckte det var jättekonstigt med tungotal och sånt och fattade ingenting.

Något så konstigt ville han inte vara en del av och i sin upprördhet gjorde han bums slut med Charlotta och gick hem både ledsen och upprörd.
– Hela natten efteråt brottades jag med Gud. Jag lyfte min Bibel mot himlen och den natten var jag med om min första gudsupplevelse när den helige Ande talade till mig. Jag läste i Apostlagärningarna om hur marken skakade och i Gamla Testamentet om när kung David dansade naken. Jag upplevde det som en hint om att man kanske måste ta lite konstiga saker och att marken kan skaka under en.
– Den natten sa jag till Gud att jag ville bli ortodox (renlärig) på riktigt.
Tigleth återvände sedan till tältmöteskampanjen och lyssnade till Birger Skoglund som predikade om Jesaja på temat ”Vem vill gå, vem kan jag sända?”.
– När Birger frågade om det fanns någon Jesaja i tältet gick jag fram direkt. Jag visste att det handlade om mig, men visste inte hur man förväntades uppträda i en gudstjänst. Birger skrattade lite när jag kom, men bad för mig där och då.
Tigleth blev frälst och förstod nu innebörden av ordet. Han blev förvandlad.
– Jag kom tillbaks till gymnasiet och över allt jag gjorde stod Jesus skrivet.

Han började gå i Pingstkyrkan och blev tillsammans med Charlotta igen. Efter ett år tog han steget att låta troendedöpa sig, vilket orsakade en hel del kalabalik i hans familj.
– Så gör inte en syriskt ortodox person och familjen skämdes och det blev jobbigt ett tag.
Men det där är borta nu och idag har Tigleth goda relationer med sina mycket älskade föräldrar och sina fyra äldre syskon och de är stolta över honom. Steget att troendedöpa sig innebar många samtal och argumentationer bland annat med ortodoxa biskopen, så kanske var det inte så konstigt att Tigleth några år senare skrev och gav ut en bok om dopet.
– Jag hade tröskat igenom ämnet ordentligt, säger han.

Välkommen på Gudstjänst med Tigleth Malkey
21/3 18.00 Pingst Umeå
22/3 11.00 Pingst Umeå
14.00 Christ Church

(Text: Ulrika Ramstrand, hämtat från www.pingst.se)