En sommar av tristess?

Published by Hanna-Maria Holmefur on

När jag var liten och blev uttråkad fick jag höra att det var bra att vara uttråkad ibland. Att tristessen skapar utrymme för kreativiteten. I Bibeln finns inte uttrycket ”uttråkad” eller ”tristess” med, men själva konceptet att inte ha nåt att göra eller inte kunna göra det man vill göra, finns med. Men då brukar vi tala om det i form av ökenperioder. Och ökenperioder är det många som har i Bibeln, både bokstavligen och bildligen. Några exempel, både bra och mindre bra är; Jesus som själv vandrade ut 40 dagar i öknen och blev grundligt frestad till att avvika från den väg som var Guds. Något som inte Jesus gjorde men som det israeliska folket gjorde när de var på sin ökenvandring. Ledan gjorde att de vände sig bort från Gud. I NT har vi Paulus, vars vistelser i fängelsehålor nog skapade flera utrymmen för att bli uttråkad, less och tvivla på riktigheten i sitt uppdrag. Men han valde att använda den tiden för att lovprisa Gud. Profeten Jesaja säger själv att vi vinner styrka genom stillhet och tillit.

Men tillbaka till nutid; vad händer med oss nu, när det verkar som att denna pandemi även kommer att påverka sommarens planer och aktiviteter. Jag kan fundera på om vi kommer ha en nation av uttråkade vuxna. Och då blir ju onekligen följdfrågan. Vad kommer hända då? Vilken väg kommer vi som nation att ta, som individer och som kristna? Om vi kan se att det till och med i Bibeln finns både positiva och negativa exempel av ökenperioder.

 Redan nu kan jag läsa om hur spel-& porrmissbruket ökar och att man tror att samma sak gäller för misshandel i hemmet. Är det vad vi står inför? Ett moraliskt förfall på samhällsnivå? Samtidigt vet vi att kreativa innovationer ökar när det är kris, när det inte längre funkar att göra som man har gjort så hittar människan nya vägar. 

Jag tror att det som kommer hända beror på vilka små val vi väljer att göra. Men tänk vilken spännande höst det skulle kunna bli av att använda sommaren till lite mer stillhet (Bibelläsning?) så vi kan lyssna in Gud och på så vis bygga upp en än större tillit till honom. Så vi är öppna för de tankar som han har för den här säsongen i våra liv. Jag vill testa, vill du haka på?

Hanna-Maria Holmefur
Pastor med ansvar för Holmsund och hemgrupper

Kategorier: Blogg