Nu vinner vi våra strider

Published by Cecilia Brännström on

I veckan har jag varit på en tyst retreat; under 24 timmar var jag helt utan uppkoppling och jag talade inte med någon förutom Gud under bön och lovsång. För mig var detta en helt fantastisk upplevelse! Jag upplevde en avkoppling jag inte känt på länge då jag under en kort stund fick fly undan vårat snabba och ständigt uppkopplade samhälle där de inre striderna byter av varandra och där begreppet ”frid” känns väldigt avlägset för många.

Vi har alla våra inre strider och många gånger vet i alla fall inte jag vad jag ska göra eller hur jag ska lösa dem. Det finns en lovsång som heter: ”This is how I fight my battles”, detta blir översatt till svenska ungefär: ”Det är såhär jag vinner mina strider”. Denna låt var i början väldigt provocerande för mig, låttexten beskriver nämligen inte vidare hur man vinner sina strider. Jag sökte efter något konkret som jag kunde göra, en handlingsplan som jag steg för steg kunde följa för att allt skulle bli bra.  

Det var först många månader senare som polletten föll ned och jag insåg att det är själva lovsjungandet i sig som är medlet för att vinna. Det ögonblick vi väljer att i lovsång och bön vända oss till Gud istället för att låta våra omständigheter uppsluka oss så är striden redan vunnen. Detta är formulan för att hitta verklig och evig frid. Den onde vet precis vilka pilar som han ska skjuta för att det ska göra så ont som möjligt. Men han har ingen makt över oss när vi ger våra hjärtan till Gud och låter fridens ande fylla våra liv.

Tyvärr har de flesta inte möjlighet att fara på en tyst retreat så ofta. Något jag istället brukar göra för att få grepp om friden och tryggheten är att jag under min lovsång försöker föreställa mig försvaret som byggs upp runt omkring mig; tjocka skyddande murar av kärlek som reser sig på alla sidor, mängder av änglar med flammande svärd och det fläckfria lammet som står vid min sida och symboliserar att jag är friköpt. Detta skydd gäller alltså för hela mig; min kropp, mitt hjärta, mina tankar. 

Ingen del av oss lämnar Gud oskyddad, så med lyfta händer och med blicken fäst på Gud så kan vi vinna alla våra strider. Kan du se försvaret som Gud satt runtomkring dig?

Cecilia Brännström
Student vid Akademi för ledarskap och teologi

Kategorier: Blogg