Surströmming och mjölk

Published by Ulf Sundkvist on

Möten på distans i all ära. Webbsända gudstjänster med digitalt nattvardsfirande funkar. Men inget går upp mot IRL – In real life. Ett möte i den fysiska verkligheten är något helt annat. 

Vet att jag försökte förklara det därför en av mina vänner i södra Sverige. Han hade nämligen lite svårt att förstå mitt tycke för surströmming, lök, tunnbröd och mandelpotatis. Toppat med ett stort glas riktigt kall mjölk. Så jag tänkte att han måste ju bara få vara med om det i verkligheten. Sagt och gjort. Fixade en burk med alla tillbehör. Ja du fattar säkert. Han fick en upplevelse IRL – In real life, i verkligheten så nu vet han hur det smakar. Tyvärr gick det inte riktigt hem. Man får väl ju ha viss förståelse, är man född i söder kan det ta lite tid innan man fattar.

Så tänker jag också om Gud. Inte att Gud är som en surströmming, lök och mandelpotatis men väl att man behöver möta Gud för att riktigt förstå vem han är och vad det innebär att leva med tro i gemenskap med Gud. 

Det är också en del av kärnan i budskapet om Pingsten. Att det faktiskt är möjligt. Löftet gäller också dig. När den helige Ande fyllde lärjungarnas liv, när de doppades i den strömmen som kommer från Jesus, blev tron levande och konkret. Deras berättelse blev genuin. Den gick inte att stoppa. Inte ens förföljelse kunde stoppa dem. Ur deras inre flöt strömmar av levande vatten, som Jesus så poetiskt beskrev det i Johannesevangeliet 7:37-38.

Så är det också för mig. Jag kan inte skryta med min egen kraft eller kompetens, däremot har jag erfarenheter som ingen enda kan ta ifrån mig. Erfarenheter av Guds kärleksfulla och heliga kraft som bär också igenom tider som dessa.

Så även om möten på distans kan vara bra är det min bön att var och en som längtar skall få en personligt möte med den Gud Jesus Kristus berättar om. Jag tänker att ett sådant möte både kan förvandla livet, den här världen och ge hopp för evigheten

Gud välsigne dig! /
Ulf Sundkvist
Pastor och föreståndare

Kategorier: Blogg

Ulf Sundkvist

Ulf Sundkvist

Ulf Sundkvist är föreståndare och pastor i Pingst Umeå men medverkar också regelbundet med gästkrönikor på tidningen Dagens ledarsida. Läs mer av Ulf Sundkvist i tidningen Dagen.