Evangeliet är större än Corona

Published by Ulf Sundkvist on

Stenarna haglade. Det måste ha varit en fruktansvärd upplevelse. Visserligen hade de hotats tidigare. Apostlarna hade tagits i fängsligt förvar, men ingen hade skadats. Tvärtom hade änglar räddat och befriat. Dessutom hade väldigt, många till och med judiska ledare, anslutit sig till församlingen. Sakta men säkert hade de vunnit respekt i samhället. 

Men så hände detta. Stefanos fängslas. Från början såg det väl rätt bra ut. Han fick stort utrymme att förklara sig. Och som han gjorde det! Med övertygelse och skärpa.  Då blir det till slut bara för mycket för den samlade religiösa makteliten. Det sämsta i människan kommer till ytan. Våld och hat. Stefanos stenas till döds. Förföljelsen, ett faktum.

Reaktionen i församlingen skulle mycket väl kunnat varit flykt. Flykt från fara. Flykt från tro. Flykt från våld . I stället händer något helt annat. När församlingen sprids för vinden, jagad av religiösa fanatiker väljer de istället att fortsätter de att dela sin tro och sin kärlek. På gator och torg, på vägar och stigar, i hus och hem, i region efter region. Det är som om kraften växer varje gång budskapet delas. De ställer inte in. De ställer om och ställer upp!

Berättelsen i Apostlagärningarna kapitel 6-8 är otroligt stark. Den visar att tro och kyrka inte sitter i en byggnad utan i människors hjärtan. Den visar också att tron blir som allra starkast när den utsätts för press.

Jag tycker mig ha sett det under denna vår. Sedan fredagen den 27 mars dagen då myndigheterna hotade av Corona beslutade stänga ner alla offentliga samlingar har jag sett en kyrka resa sig som jag inte trodde fanns där. Nya medarbetare har trätt fram. Gamla har stått kvar. Man har till och med kommit till en tom byggnad för att städa. Man har  jobbat slitit för att evangeliet också i en tid som denna skall föras vidare med vinden från himlen. Aldrig tidigare i församlingens historia eller i Sveriges historia sedan konventikelplakatet avskaffades har ett sådant förbud funnits (1727-1858 förbud mot fria församlingar att samlas). Men det har inte hindrat oss. Kan vi inte mötas fysiskt för att prisa vår Herre, be och läsa Guds Ord, möts vi Online!

Till det har församlingen fortsatt att offra. Insamlingsmålet för 2020 har nåtts med råge. Jag är berörd och tacksam. Ändå har vi påverkats. Stängningen av Kafé station smärtar. PMU: s försäljning har minskat vilket också påverkar överskottet för bistånd. Därför ber och hoppas jag på en ovanlig sommar. En sommar då kyrkan ska visa världen att vi inte ställer in och stänger ner. Vi ställer om och ställer upp både för varandra och för kyrkan. Evangeliet om Jesus är större än Corona.

Ulf Sundkvist
Pastor och föreståndare Pingst Umeå

Kategorier: Blogg

Ulf Sundkvist

Ulf Sundkvist

Ulf Sundkvist är föreståndare och pastor i Pingst Umeå men medverkar också regelbundet med gästkrönikor på tidningen Dagens ledarsida. Läs mer av Ulf Sundkvist i tidningen Dagen.