Att hitta hem

Published by Mateusz Nowicki on

Var kommer du ifrån? En så simpel fråga, men med ett svar ibland så svårt att finna. Liksom andra missionärsbarn har även jag sällan vetat hur jag ska svara på den frågan. Olika varianter har prövats. Födelseort. Senaste address. Folkbokföringsadress. Land som står i passet. Inget svar har hittills känts fullständigt, även de gånger jag fått göra en mer detaljerad, lång och förvirrande utläggning om platserna jag bott på [Limassol, Lycksele, Jerusalem, Idbäcken, Umeå, Kairo…]. Var vi kommer ifrån säger något om vem vi är, och kanske även vart vi är på väg. Inte är det då så konstigt att någon undrar, när man själv också undrar.

Sommaren 2017 var mitt första år på ungdomsfestivalen Frizon där årets tema var HEM. Det var sommaren innan jag och min familj skulle flytta till Kairo. En lovsång fyllde den stora ladan och texten “mitt hem är alltid där Du är” var nog början på en insikt som jag sakta håller på att lära mig. Att Gud är mitt hem.

I Psaltaren 23:6 står det “​Din godhet och nåd skall följa mig varje dag i mitt liv, och Herrens hus skall vara mitt hem så länge jag lever.​”. Hela mitt liv, var jag än bor eller kommer ifrån, så är Gud mitt hem.

Att vara vilsen. Jag tänker på liknelsen om det förlorade fåret, där ett av hundra får är försvunnet “​Och när han kommer hem, samlar han sina vänner och grannar och säger till dem: Gläd er med mig, jag har hittat fåret som jag hade förlorat​.”Lukasevangeliet 15.. När vi går vilse så letar Gud reda på oss och leder oss rätt. Leder oss hem.

Hur ska man då svara på frågan om var man kommer ifrån? Det kanske inte är det som är det viktiga. Det kanske handlar om att veta var man har sin identitet och att man alltid kan komma hem till Gud.
.
Ibland kanske man måste vara vilsen för att bli funnen, för att hitta hem.

Elina Bengtsson
Medlem i Pingst Umeå

Kategorier: Blogg