Kommer inte Jesus snart?

Published by Mateusz Nowicki on

Man kan undra vad som överraskade mest, att Gud kunde tala med honom i en verkstad eller att kärlet som den till synes enastående mästaren höll på att forma gick sönder? Eller var det kanske att han istället för att ta en ny lerklump valde att börja om igen? När han står där i krukmakarens hus hör han plötsligt den där inre rösten igen. Han känner den sedan tidigare och vet att nu är det Gud..

“Skulle inte jag kunna göra med er, ni av Israels hus, som denna krukmakare gör?” (Jeremia 18) frågar Gud. Jeremia funderar. Gud är ju Gud, Han kan göra vad som helst. Han kan ju till och med göra något utan att ha några andra förutsättningar än sin egen kreativitet. Så kommer rösten igen:  “Som leret är i krukmakarens hand är ni av Israels hus i min hand”.

Men tack gode Gud för dessa berättelser. När jag tänker på framtiden och de hot som vår kära glob står inför, både klimathotet och hotet som människan själv utgör genom sin ohämmade egoism, ger denna berättelse hopp. Gud kommer inte kasta bort oss, varken planeten Tellus eller mänskligheten, dig eller mig. Han ska börja om från början igen. När livet gått sönder vill han inte bara lappa och laga han vill förvandla och nyskapa. Därför heter det att den som är i Kristus är en ny skapelse (1 Korintierbrevet 5:17). 

Det är också därför Johannes döparen pekar på Jesus och säger. Se Guds lamm som tar bort världens synd (Johannesevangeliet 1:29). När Johannes talar om världens använder han ordet cosmos. Frälsningen innefattar alltså hela cosmos, även vår gamla slitna jord.

Vi kan se tecken på att återkomsten är nära. Vi ser det i skapelsen, vi ser det när vi blickar mot mellanöstern och Israel, vi ser det när vi följer flyktingströmmarna och märker hur “folk reser sig mot folk”. Men vi ser det också i ekonomiseringen och globaliseringen av vår tillvaro.

Så när jag ser på vår trasiga värld, när jag sitter i det svåra samtalet, möter människor där allt gått sönder så tänker jag på just denna berättelse. Som leret är i krukmakarens hand är du och jag i Guds hand. Där är också vår trasiga och skadade jord. Snart kommer han tillbaka och då kommer han både för att döma och förvandla. Jesus Kristus du är varmt välkommen med rättvisa och frälsning!

Ulf Sundkvist pastor och föreståndare Pingst Umeå

Kategorier: Blogg