Ljuset vinner alltid

Published by Mateusz Nowicki on

Allt slocknade. Det blev kolsvart. Från början såg jag knappt handen framför mig. Inte hade jag någon ficklampa i närheten och mobilen, som jag nästan alltid har på armlängds avstånd, gick inte heller att finna. Det blev inte bara mörkt. Internet slocknade också och så satt jag där helt utan kontakt med omvärlden. En märklig upplevelse som jag måste erkänna att jag inte är särskilt van vid. 

I höst har det hänt flera gånger att vi varit utan både vatten och el. En gång så länge att vi fick ställa om, åka iväg och hämta vatten ett par kilometer bort, äta kall mat och på allvar fundera på hur många dagar vårt samhälle skulle klara av en total nedsläckning av el och vatten. Sårbart är bara förnamnet. Varje gång detta hänt har dock både elen och vattnet kommit tillbaka. 

Jag har dock fått en läropeng. Jag har inte bara insett hur sårbart vårt samhälle är, jag har också insett att vi måste förbereda oss om det skulle hända igen. Konkret finns det numera ett par ordentliga vedtravar på gården för kaminen i vardagsrummet. Det finns ett helt nytt trangiakök. Vi köpte faktisk ett innan det blev årets julklapp! Det finns också en ficklampa. Men särskilt länge skulle vi inte klara oss utan omvärldens support. 

Det finns en del som menar att det inte är bra. Att människan bara kan vara fri om hon är oberoende. Jag tänker precis tvärtom. Jag tror att det är bra att vara beroende av andra. Det bygger relationer och samarbeten. Det bygger broar mellan människor och nationer. Att jag behöver dig och att du behöver mig, för oss samman. Det skapar gemenskap, som ingen enda av oss kan vara utan. Så även om det finns risker med att vara beroende av andra är jag beredd att ta den risken. Jag vill inte vara ensam. Jag vill vara med dig. Jag vill vara en del av ett sammanhang, en familj, en kyrka och ett samhälle där vi hjälps åt att bygga Guds rike.

Därför – när vi nu firar advent igen, när vi tänder alla ljus och vänder oss mot berättelsen om Jesus hans födelse, hans intåg i Jerusalem och hans väg mot korset, döden och uppståndelsen – låt oss göra det med tro och förtröstan att den pandemi, det mörker som just nu präglar vår tid just nu ska skingras!

“Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus, ja, över dem som bor i dödsskuggans land skall ett ljus skina klart.” Jes 9:2 

Ulf Sundkvist
Pastor och föreståndare Pingst Umeå

Kategorier: Blogg