Var vid gott mod

Published by Mateusz Nowicki on

Det var mitten av 60-talet, en gnistrande kall nyårskväll, jag var 9 år. I kapellet, Filadelfia Gunnarn var det nyårsvaka. Pappa hade sin vana trogen gått iväg till kapellet. En speciell gudstjänstform – medlemmarna delade personliga vittnesbörd om livet som kristen under året som gått. Vittnesbörden präglades av utvärdering, självrannsakan, inte sällan dyrbara löften om ett mer hängivet år tillsammans med Jesus det år som snart skulle inledas. Året vakades in med bön och överlåtelse åt Gud. 

Mamma kom in från ladugården där hon höll på att mjölka korna. Hon var förskräckt och ropade på mig: ”Lennart, skynda dig till kapellet och hämta pappa, det är översvämning i ladugården!” Jag sparkade iväg med ilfart och hämtade pappa, som snabbt bytte om och tog itu med problemet. Jag var så rädd; hur ska det gå? Tänk om ladugården förstörs! Till saken hör att det ofta var allvarliga samtal hemma om den knappa ekonomin, i alla fall som jag tolkade det….

Allt gick bra – men jag minns rädslan! Korna överlevde, ladugården står fortfarande kvar – men tom på allt vad djur heter sedan länge.

Vi står nu på tröskeln till ett nytt år, rädslan finns där med tanke på pandemins framfart över världen, förhoppningarna på de med hast framtagna vaccinen är stora, närmast gigantiska. Mina tankar går till Jesu ord till lärjungarna i en svår tid: ”Var vid gott mod, jag har övervunnit världen.” (Joh.16:33) Vi ska ha respekt för den pandemi som skördat så många liv världen över. I Sverige har öve 8000 människor dött hittills. Men vi ska framför allt fästa vår blick på Jesus! Hur det än växlar med prognoser och restriktioner – Jesus är densamme. Var vid gott mod 2021! 

Tack för det år som snart ligger bakom – Gud välsigne dig detta nya nådens år!

Lennart Holmner
Vice föreståndare Pingst Umeå

Kategorier: Blogg