Jag kom int ut

Published by Mateusz Nowicki on

Vi har precis lagt en påsk bakom oss. Det oerhörda har firats, det ofattbara har vi påmints om. Döden är inte slutet, livet segrar – Jesus lever och vi ska leva!

Det är två ord som egentligen klingar ganska osympatiska – men som uttrycker påskens drama i koncentrat. Dårskap och tomhet. Dårskap – Jesus hängdes upp på ett kors, förbannelsens symbol. Men Jesu död blev vår räddning, korset är sedan dess kärlekens symbol. Talet om korset är motsägelsefullt, ja en dårskap för denna världens logik.

Tomhet – några kvinnor på väg till Jesu grav i gryningen. Deras stora fråga var: ”Vem ska rulla undan stenen?” De gjorde en oerhörd upptäckt – stenen är borta, graven är tom! Den har förblivit tom sedan dess. Jesus uppstod, precis som han lovade. Nu kan varje människa få gemenskap med Gud. 

För några år sedan hade SVT en programserie om svenska dialekter. Fredrik Lindström var programledare. Han gjorde nedslag i olika landsändar och berättade om det speciella med just våra dialekter. En väldigt rolig serie som jag rekommenderar varmt. Fredrik kom till Blattnicksele i Sorsele kommun. En vacker by vid Vindelälven. Där besökte han Anna från Hufta – en mycket liten by utanför Blattnicksele. Hon berättade extremt kortfattat om när hon bokstavligt talat blev insnöad i huset och behövde hjälp. Hon ringde någon med traktor. ”Ja kom int ut!” Sensmoralen i programmet var att visa hur mycket man kan utrycka med få ord.

Jag som själv kommer från dessa trakter har stor kärlek till denna ordkarga dialekt. Men ändå: jag är så glad att Jesus aldrig utropade ”Ja kom int ut!” Nej – ingen sten i världen kunde hindra honom, ingen ondska kunde besegra honom – han kom ut, han uppstod, han lever! Därför finns det hopp för dig, för mig, för oss alla. 

Lennart Holmner
Pastor i Pingst Umeå

Kategorier: Blogg