Hej från Umeå Folkhögskola

Published by Mateusz Nowicki on

Matilda Vikström, Cassandra Jakobsson och Natalie Jakobsson är tre deltagare vid Umeå  folkhögskola i Lycksele som nu blir färdiga med Allmän kurs 4 och får sina behörigheter för vidare studier på universitet och högskola. Det har varit en bra tid på folkhögskola, säger alla tre.  

  • I gymnasiet var det mycket mer stressigt, säger Cassandra.  
  • Ja, där tog sig inte lärarna tid att lära känna en personligen utan man var som en i mängden bara, tillägger Natalie.  
  • Precis, och jag hade inga idéer, visste inte vad jag ville jobba med, och så i slutet av 9:an hade jag en månad på mig att bestämma vilket gymnasieprogram jag skulle gå. Så stressen började redan på högstadiet, säger Matilda och fortsätter: Här har upplägget varit mer anpassningsbart och lärarna har tagit hänsyn till utomstående situationer. Man har fått ta allt i sin egen takt.  

Något speciellt som ni kommer bära med er från folkhögskoletiden? Något råd att ge vidare? 

  • Att det finns duktiga pedagoger som ser en och vill att man ska lyckas, säger Natalie.  
  • Och att man inte behöver vara orolig för framtiden. Det är något man borde fått lära sig på gymnasiet eller egentligen på högstadiet. Att det liksom finns alternativ, fler vägar att gå en bara en. Man trodde att allt hängde på gymnasievalet, men så är det ju inte. Så den där stressen borde egentligen inte finnas, säger Matilda.  
  • Precis, släpp stressen, instämmer Cassandra. 

Vad har ni för planer nu när ni är färdiga med kursen? 

  • Vi ska jobba, säger Matilda och Cassandra. Sedan får de se vad som kommer härnäst. 
  • Jag tänker jobba till en början, och sedan har jag planer att läsa till bibliotekarie och så vill jag gärna skriva egna böcker i framtiden, säger Natalie. 
Kategorier: Blogg