Mil för mil

Published by Mateusz Nowicki on

Vecka 24 börjar vi från PMU second hand i Umeå att vandra söderut i riktning mot Stockholm. Allt vi behöver kommer vi bära med oss eller införskaffa längs med vägen. Tält, trangiakök och skavsårsplåster kommer bli våran vardag. Vi tar det mil för mil och satsar på att gå så långt vi kan på 5 veckor.

Vilka är ni?

Vi är en tjugoårig Elina Bengtsson och en tjugotreårig Ebba Westergren som träffades på Mariannelunds Folkhögskola förra året där vi gick BibelOmvärld. Vårt engagemang för global rättvisa och våran förmåga att utmana varandra i alla möjliga äventyr är det som lett till vandringen vi nu ska göra. Ni ska vandra från Umeå till Stockholm i sommar till förmån för PMU:s arbete i Sydsudan, hur kom ni på den idén?

Det hela började på Ebbas internatrum förra året när vi spånade på mer eller mindre realistiska idéer på hur man skulle kunna göra skillnad i världen. Den här idéen följde med oss under året tills vi nu i vår kände att det var dags att satsa.

Hur föddes ert engagemang för bistånd?

Viljan att vara med och göra skillnad i världen har funnits hos oss båda under en längre tid. När vi på olika håll har rest och mött människor från olika länder och kulturer, med helt andra förutsättningar, så har vår tacksamhet och vårt driv för att minska den globala orättvisan bara ökat.

Varför valde ni att bli ambassadörer för just PMU?

Vi båda har funnits med i pingstförsamlingar och har ett stort förtroende för arbetet PMU gör tillsammans med lokala partners för de mest utsatta.

Ni har valt att samla in pengar till Sydsudan, vad fick er att välja just det ändamålet?

Den humanitära krisen i Sydsudan är en utav dem största i världen just nu där människor lider av svält, vattenbrist och konflikt. Kvinnor blir särskilt utsatta när de tvingas gå långa sträckor för att hämta vatten där de riskerar att drabbas av övergrepp. Genom att borra fler vattenbrunnar i området så förbättras deras förutsättningar. Vi går därför frivilligt en lång sträcka på Sveriges trygga vägar för att minska sträckan kvinnorna i Sydsudan behöver gå på otrygga vägar.

Hur kan man följa er på er vandring?

Följ gärna vår vandring på instagramkontot @mil_for_mil och fb-sidan Mil för Mil. Ni kan också sponsra insamlingen per mil som vi går via det här formuläret: https://forms.gle/6jZceW9hSME3TErM9

Kategorier: Blogg