GUDS NÅD ÄR INTE ”SKRYP”!

Published by Mateusz Nowicki on

Du kanske har sett konstverken – tavlor med en massa ord på. Kanske från någons hembygd, eller hemstad. Ibland sådana underbara gamla uttryck som nästan ingen använder längre. Ibland platser och namn på berg, bäckar, berg och speciella kännemärken i naturen runt en by eller kommun. Vi såg en sådan tavla som beskrev Ammarnäs, vårt paradis på jorden. Ren och skär njutning att bara läsa upp namnen och liksom förflyttas dit i tanken.

Förra veckan dök en sådan där tavla upp i flödet på nätet – det handlade denna gång om Nordmaling, pärlan mellan metropolerna(?) Örnsköldsvik och Umeå. En kollega med rötterna därifrån hade lagt ut och lanserade den. Dråpliga, häftiga, underbara uttryck som jag kände igen från min egen hembygd, Gunnarn och Storumans kommun. Ett ord som stack ut på ett speciellt sätt var ”skryp”. Länge sedan jag hörde det – men vilket underbart ord! Det betyder ungefär odryg, det vill säga knapp, något som inte räcker så länge. Till exempel en burk med nykokt hjortronsylt som sätts fram på bordet. Den är skryp – den blir tom direkt…..

Låt mig gå från skryp till dess motsats – Guds Nåd! Tänk om nåden skulle vara skryp, ett bestämt mått som Gud använder och räcker dig att hushålla med. ”Här får du, det ska räcka hela livet, se till att du inte överanvänder det, kom ihåg att min nåd är skryp!” Det skulle ju vara helt förödande för oss människor – vi skulle vara evigt förlorade! Och det var just det vi var – förlorade. Därför kom Jesus, därför dog han på korset för dig och mig och hela världens synder, därför uppstod han, därför sände han Hjälparen, Den Helige Ande för att vi skulle förstå att Guds nåd är allt annat än skryp. Därför kan vi leva under en öppen himmel, med rätade ryggar och framtidstro i våra hjärtan. Gud är god, han har tänkt goda tankar för ditt liv – din tillvaro är inte skryp! 

Klagovisorna – detta underbara namn på en bibelbok i Gamla Testamentet – har en vers som säger: ”Herrens nåd är det att det inte är ute med oss, det är inte slut på hans barmhärtighet, den är var morgon ny.”

Sammanfattning: plocka dina hjortron i sommar, koka sylt och häll upp i en burk och upptäck hur skryp burken är! Och förundras över Guds nåd som är större än du kan omfamna. Framför allt – ta emot denna Guds Nåd som stavas J_E_S_U_S!

Välsignad sommar!

Lennart Holmner
Pastor emeritus

Kategorier: Blogg