Hitta hit – Hitta hem – Hitta sin plats

Published by Ulf Sundkvist on

Inte ens bilens GPS hjälpte mig. Hur jag än körde fram och tillbaka, hittade jag inte. Det händer inte ofta, men jag var nästan på väg att ge upp. Minns att jag stannade vid en bensinmack och frågade bara för att mötas av ett varmt och bullrande skratt. “Du är inte den första som frågar. Det stället är verkligen inte lätt att hitta.” Sedan visade han mig vägen.

Ibland får jag känslan att det är så för vanliga människor som vill söka sig till kyrkan, till en troende gemenskap. Man hittar liksom inte vägen fram.

Tänkte på det häromveckan när jag stod framför en fylld kyrka av människor jag nästan aldrig mött tidigare. Begravning. Det hittar man till, men väl där märkte jag att man också hittade det som finns i varje levande kyrka, hoppet och tron. Ljuset från himlen strömmade igenom. Just det där är min dröm. Jag drömmer om att vanliga människor som tror att de inte har en tro ska upptäcka att det inte alls är så långt till tro, att platsen för mötet med Gud inte är så långt borta eller svårt att finna.

Jag är gärna den där bensimacksgubben som visar vägen och som, om det skulle behövas, också kan ta min egen bil och köra före. Jag vill att alla ska hitta fram. Jag vill att alla ska hitta hem.

Utmaningen sedan, när man väl kommit fram är förmodligen lika stor. Hur hittar man sin plats i ett sammanhang där man är ny? De flesta av oss söker ju omgående upp några vi känner och tyr oss till dem i förhoppning om att den som redan är “inne” ska hjälpa till och introducera. Det kan ha en alldeles avgörande betydelse för den som är ny om den redan invigde visar vägen.

Att hitta hit, att hitta hem och att hitta sin plats i vår brokiga gemenskap är en dröm vi bär som församlingsledning inför detta nya år. Vi hoppas och ber att vår församling kan bli en plats där trons mirakel kan ske för många olika människor som längtar.

I Lukasevangeliet kapitel femton beskrivs hur det där mötet mellan den som redan är hemma och den som hittar hem kan ske. Det är så vackert:

”Och sonen gav sig av hem till sin far. Redan på långt håll fick fadern syn på honom. Han fylldes av medlidande och sprang emot honom och omfamnade och kysste honom.”

(Luk 15:20)

Bed med oss att det får ske ofta under 2022.

Ulf Sundkvist
Pastor och föreståndare

Kategorier: Blogg

Ulf Sundkvist

Ulf Sundkvist är föreståndare och pastor i Pingst Umeå men medverkar också regelbundet med gästkrönikor på tidningen Dagens ledarsida. Läs mer av Ulf Sundkvist i tidningen Dagen.