Hälsning från Sjukhuskyrkan

Published by Mateusz Nowicki on

Tiden som ligger framför innebär att dagarna blir längre och ljusare. Med ljuset kommer också hoppet om en annalkande vår. Det känns även hoppfullt att vi åter kan samlas utan begränsningar till grupper, samlingar och gudstjänster även om vi behöver tänka klokt och ansvarsfullt. 

På sjukhuset fortsätter vi i Sjukhuskyrkan likt övrig personal att arbeta med munskydd och det är fortfarande besöksrestriktioner på avdelningarna. Riskreducerande åtgärder som Folkhälsomyndigheterna kallar det. Det innebär att det kommer öppnas upp stegvis och delvis långsammare på våra sjukhus och vårdinrättningar än vad det gör i övriga samhället. 

Det känns fint att kunna erbjuda samtal, besök och gudstjänster på sjukhuset. Varje dag skrivs böneämnen på lappar som läggs i en bönekorg i andaktsrummet. Varje morgon ber vi för dessa och det brinner ständigt ljus i vår ljusbärare. En tydlig påminnelse att den andliga vården är ett viktigt bidrag till den övriga vården. Det tänds nästan 500 ljus varje månad i andaktsrummet så vårt sjukhus är verkligen också ett bönens hus. 

Vi har påbörjat samtalsgrupper och personalutbildningar på olika avdelningar som handlar om livsmod, livsglädje och livsmening. Där finns ämnen som tro och tillit med. Spännande och lärande samtal. Även samtal om vad det gör med oss att möta människors utsatthet och lidande. Att befinna sig i dödens närhet. Under våren kommer jag att möta en personalgrupp från Axlagården i samtal med temat: När livet utmanas. Det har varit ett stort intresse med många anmälda och jag ser verkligen fram emot dessa tillfällen till samtal. 

14–18/2 höll jag morgonandakter i Sveriges Radio P1. Lyssna gärna! 

https://sverigesradio.se/avsnitt/liten-hand-i-min-louise-sundkvist
https://sverigesradio.se/avsnitt/svaghet-och-styrka-louise-sundkvist 

Tack för ert stöd och era förböner. Det är en förmån att få tjäna som er pastor på sjukhuset. Gud välsigne er!

Louise Sundkvist
Sjukhuspastor, Sjukhuskyrkan 
Norrlands Universitetssjukhus
Tel: 070-785 26 96
Louise.sundkvist@regionvasterbotten.se

Kategorier: Blogg