Med anledning av kriget i Ukraina

Published by Ulf Sundkvist on

Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig,din käpp och din stav gör mig trygg. Ps 23:4

Herre förbarma dig

”Hon grät förtvivlat och pekade mot ett sönderbombat hus. Där bodde vi. Där fanns mamma och pappa, min familj” Sedan kunde hon inte säga mer. Ordlös stod hon där och hulkade till dess fotografen insåg att det inte skulle filmas mer och zoomade ut. Men för mig ristade de där korta sekunderna märken i mitt hjärta.

Det som sker i Ukraina, i vår världsdel, just nu är ofattbart. I skrivande stund är tusentals dödade och över 2 miljoner människor på flykt. Hur kan vi ta in det? Vad kan vi göra för att möta den nöd som nu breder ut sig som en lavaström ur en vulkan som sjuder av ondska?

  • Vi ber. Vi ber för de drabbade, de oskyldigt lidande. Vi ber om hopp och tröst! Vi ber för de som har politisk och militär makt, att de ska besinna sig och sluta fred. Nu!
  • Men vi samlar också in pengar för att bidra och göra skillnad. Över 75 tusen kronor från vår församling är nu på väg ner till regionen. Genom PMU-Interlifes relationer når vi hela vägen fram. Och. Insamlingen fortsätter
  • Vi förbereder oss för ett flyktingmottagande liknande det vi var med om 2015. Redan nu har vi kontakt med kommunen. Vi kan också behöva öppna våra hus och hem för främlingar som flytt för sina liv. Jag ber till Gud om Öppna hjärtan och en kreativitet som möter behoven.

Men frågorna som ställs handlar också om Gud. Var finns Gud, var finns Jesus i allt detta? Kan tron på evangeliet ge någon vägledning när människan visar sådan ondska och oskyldiga drabbas? Jag vill tro det!

Jesus kors och hans uppståndelse blir det till slut det enda vi har att gå till. Där möter vi inte bara en Gud som lider med oss, vilket i sig är en oerhörd tröst, men där möter vi också en Gud som banar vägen till livet, ut på andra sidan. Jesus står inte maktlös inför våldet och ondskan. Han utmanar den och besegrar den med en mäktigare kraft och ett annat vapen än våld. Kärlekens väg, den som utmanas nu, är den enda som på lång sikt kan frälsa oss från ondo. I det hoppet får vi gömma oss när det är som allra värst.

Men här finns också en kallelse till oss som bor i norden. När Gud kallar oss att lida tillsammans med Kristus kan vi göra det genom att offra oss, ställa upp, lämna vår bekvämlighet och bidra på det sätt som behövs. Med Kristus kan vi göra skillnad!

Om detta och de andra stora frågorna som vi möter just nu ska vi mötas till bibelstudium och bön och samtal tre torsdagar i mars 17, 24 och 31 mars 18.30

Men vi samlas också till Gudstjänster och ber tillsammans:
HERRE FÖRBARMA DIG!

Ulf Sundkvist
Pastor och föreståndare


Ulf Sundkvist

Ulf Sundkvist är föreståndare och pastor i Pingst Umeå men medverkar också regelbundet med gästkrönikor på tidningen Dagens ledarsida. Läs mer av Ulf Sundkvist i tidningen Dagen.