Blogg om Påsken

Published by Ulf Sundkvist on

Så många år hade hon brottats med självskadebeteendet. Demonerna var många och dom var mycket starkare än både känsla, vilja och förstånd. Själen var så ockuperad att oron gjorde henne förlorad.

Så kommer Jesus. Han inte bara ser och förstår henne, vilket i sig hade varit stort. Genom att bekräfta hennes värde och ingjuta tro befrias hon från alla destruktiva tankar och känslor och beteendet som gjort henne så illa. Befriad lyfter hon blicken mot framtiden och blir en del av den gemenskap som samlades runt Jesus och följde honom.

Så blir det för Jesus som det varit för henne. På påsken drabbas också Jesus av den ångest och det mörker som hon tidigare levt med. Korset, piskrappen, törnekronan, döden.

Vad skulle hon nu tro på, Maria från Magdala? Hon visste inte säkert när hon på darrande ben sökte sig till graven tillsammans med några vänner för att visa sin respekt. Var hoppets bärare och hennes befriare borta för alltid? Sorgen och osäkerheten var gastkramande.

Då gör hon den förunderliga upptäckten. Graven är tom. Jesus lever. Demonerna, mörkret och ångesten: Besegrad!

För Maria blev detta bekräftelsen inte bara på det värde hon bar som kvinna, som människa utan på att den Gud Jesus uppenbarade verkligen var Herre över fördärvsmakterna.

För mig är berättelsen om Maria från Magdala, en av det allra starkaste i och runt Kristi kors. En berättelse så fylld av verkligheten och samtidigt så fylld av hopp och kraft. Jag tänker att det är en berättelse att gömma sig i mötet med den ondska som väller över Europa just nu.

Det är inte hatet som ska stå som segrare. Inte heller demonerna eller våldet. Det är Jesus Kristus och den kärlek som strömmar fram från hans kors och den tomma graven.

Ulf Sundkvist
Pastor och föreståndare

Läs om Maria, exempelvis i Lukasevangeliet kapitel 8 och Markusevangeliet kapitel 16.

Kategorier: Blogg

Ulf Sundkvist

Ulf Sundkvist är föreståndare och pastor i Pingst Umeå men medverkar också regelbundet med gästkrönikor på tidningen Dagens ledarsida. Läs mer av Ulf Sundkvist i tidningen Dagen.