Högintressanta besök i sommar!

Published by daniel on

19 juni kl 11 – en av våra internationella medarbetare, S.W. besöker oss. Hans program på radio och sociala medier når en stor publik i arabvärlden. Vi har under många år haft förmånen att stötta honom ekonomiskt och ser honom som en nyckelperson för denna region.

26 juni kl 11 – Walter Brown, pastor. Lever och arbetar i Mellanöstern sedan 2008. Leder ett stort biståndsarbete i en av de mest utsatta regionerna i Mellanöstern. Kommer även att predika under Lappis ett par kvällar, vecka 27.

Västbanken

Här kommer ett utdrag ur Maud Israelssons praktiktjänst på Västbanken. Maud har vuxit upp i Obbola och vår församling. På Västbanken samarbetar vi sedan många år med PBS, Palestinska Bibelsällskapet. Bland annat med ett projekt i samarbete med PMU som handlar om att nå barn och ungdomar i demokratiskt tänkande och dialog istället för konfrontation.

Hej på er, här kommer April månads uppdatering. 

Som ni säkert vet har det varit väldigt oroligt framförallt i Jerusalem de senaste veckorna. Ramallah har varit relativt lugnt men många påverkas såklart av begränsad rörelsefrihet och själv fick jag tyvärr ställa in mina planer på att fira påsk i Jerusalem. 

Detta till trots har vi ändå haft en händelserik månad. Det kalla vädret har nu äntligen skiftat och det är nu alldeles lagom varmt. både ute och inne vilket har inneburit att vi har kunnat ha flera utomhusaktiviteter. Det har bland annat blivit några enklare utflykter med ungdomarna till de vackra olivlundarna runt omkring Ramallah och Birzeit. Många av dem är eller har varit med i scouterna så de är vana vid att vistas och laga mat ute i naturen.

I början av månaden gjorde vi en dagsutflykt till Jeriko med kvinnogruppen. Här hann vi med ett flertal olika besök och aktiviteter. Dagen började med ett besök till dop-platsen vid Jordanfloden där vi åt frukost tillsammans. Vi fortsatte sedan till Sackeus träd (båda två) för att sedan besöka hans hus som numera är en liten koptisk kyrka där de även odlar grönsaker som bevattnas med vatten från Elijah’s källa som sägs vara bland det godaste i regionen.

Prästen gav oss lite historia kring Sackeus, huset och den tradition som man har försökt förvalta där. Vi åkte sedan vidare för att få en guidad tur i en fabrik som tar emot, behandlar och paketerar dadlar inför försäljning. Detta var såklart väldigt relevant för kvinnorna som konsumerar dadlar regelbundet och de visade stort intresse av att få en inblick i processen som ligger bakom de produkter de köper i butikerna.
Vi hann även med ett kort besök till frestelsernas berg innan det var dags för middag och sedan hemfärd. Det var väldigt roligt att umgås lite med dessa damer utanför de vanliga samlingarna. Trots att de flesta av dem har besökt Jeriko många gånger så var det värdefullt för dem att få byta miljö för en dag då de sällan rör sig utanför sin egna kvarter.

Under påsken genomförde vi två event strax utanför Ramallah. Det stora eventet ägde rum på Långfredagen och var inriktat till barn i alla åldrar. Detta drog långt många fler deltagare än vi hade förväntat oss och mot slutet av dagen hade vi tagit emot 800 barn +föräldrar från hela Ramallah distriktet.

Som genom ett matunder hade vi tillräckligt med godis till alla barn då ett tidigare event blev inställt och därmed lämnade efter sig flera hundra godispåsar som vi nu kunde dela ut. Runt 20 volontärerna från både Ramallah och Birzeit var inblandade både i planering, förberedelser och de olika uppgifterna under dagen så det var väldigt roligt att se dem ta ansvar och vara med och driva hela processen.

Vi höll till på en område som ägs utav den Moraviska Kyrkan och där smällde vi upp ett antal hoppborgar, pysselstationer och ett bokbord för försäljning av PBS nypublicerade barnbiblar och pysselböcker. Sedan kom även teamet från Betlehem för att genomföra en show för att förmedla påskens budskap.

Vi fick väldigt mycket positiv feedback från föräldrarna som visade stor uppskattning för att det anordnades något specifikt för de kristna i regionen. Vi kunde även konstatera att det uppenbarligen fanns ett stort behov och en längtan efter ett socialt evanemang efter pandemin.

Dagen efter genomförde vi det andra eventet där vi tog emot ca 130 personer med olika utvecklingsstörningar och funktionsnedsättningar. Detta hade vi p.g.a säkerhetsläget blivit tvungna att skjuta på några dagar vilket ledde till att färre kunde delta (ursprungligen väntade vi oss ca 250 personer). Det blev ändå en lyckad dag och hoppborgen blev minst sagt en succé barnen hoppade och lekte i timmar innan det blev dags att åka hem. För de allra flesta var detta en ny upplevelse och det var en stor belöning för oss att få se så mycket glädje och skratt.

I övrigt kan jag meddela att jag har kommit i kontak med en kvinna från kyrkan som har erbjudit sig att ge mig privatlektioner i Arabiska. Detta känns som ett stort bönesvar då jag känner att jag behöver en liten extra knuff för att kunna börja använda mig av språket i vardagen. Vi ska starta upp med det om lite drygt en vecka och tanken är till en början att vi ses två gånger i veckan så ni får gärna be att vi ska klicka och att det ska bära god frukt.

Den kommande veckan är jag på besök på Cypern där jag ska besöka Filadelfiakyrkans bibelskola Equip ett par dagar och sedan njuta av lite efterlängtad semester.

Det var allt för den här gången,
Allt gott,
Maud

Kategorier: Medlem