Måste man välja?

Published by Hilda Frick on

Ständigt dessa val. Vilken utbildning ska jag satsa på? Vilken väg ska vi köra? Vad ska vi göra på semestern? För att inte tala om frågan, vilket parti ska jag välja den 11 september? 

Ibland önskar jag att jag slapp, att någon annan bestämde och att jag bara fick följa med. Men varje gång jag tänker så påminns jag om frågan Jesus ställde till Bartolomeus: “Vad vill du att jag ska göra för dig?” Undra vad Bartolomeus tänkte. “Ska jag be om bröd eller en sprillans ny åsna? Eller en kram? Eller…?”. Han valde synen. Han ville bli seende igen. Och. Han fick det han valde. Det är väl egentligen det största i den berättelsen, men frågan är om det inte är lika stort att han faktiskt fick välja?

Jesus sträckte inte bara fram ett färdigt paket eller ett program. Istället överlämnade han ansvaret till Bartolomeus att formulera sin vision om livet. I en enda mening myndigförklarade Jesus Bartolomeus. Det är också stort.

Bakom orden från Jesus ligger en människosyn som är en av förutsättningarna för demokrati. Människan ses som fri och myndig, inte som ett djur som handlar på instinkt eller som en maskin, programmerad av Google. Nej, människan är myndig och fri också i Guds ögon.

Det är också en av orsakerna till att vi som kyrka låter barnen och ungdomarna välja om de vill gå trons väg. Dopet sker inte när de är spädbarn, utan senare när de väljer att tro. Dopet blir en naturlig följd av tron, en respons på inbjudan att ta emot och följa Jesus.

Så när vi den 11 september går till valurnorna, alldeles oavsett vilket parti vi väljer och vilken person vi kryssar för, så har vi anledning att vara tacksamma. På den dagen väger alla röster lika mycket, känd som okänd, rik som fattig, ung som gammal. Den dagen är det ingen skillnad och det är verkligen något att var tacksam för.

Så jag tänker rösta efter min övertygelse på valdagen. Jag tänker ta ansvar för mitt mandat att välja statsminister. På samma sätt tänker jag om tron. Där har jag redan gjort ett val. I det valet vilar jag tryggt. Om jag får som jag väljer på jorden återstår att se, men det tror jag mig veta att jag får det jag valt i evigheten.

Ulf Sundkvist

Pastor och föreståndare

Kategorier: Blogg