Inte i rampljuset

Published by Ingela Johannesson on

Jag gillar Andreas. Brodern som ofta hamnade i skymundan. Det är ju Petrus som går på vattnet. Det är ju Petrus som kastar ut näten och fångar fisken. Det är Petrus som predikar på Pingstdagen och det är Petrus som bryter ihop natten mot den långfredagen. Petrus hamnar ofta i rampljuset, medan Andreas inte märks lika mycket. Jag har också hört väldigt många predikningar om Petrus men inte alls lika många om Andreas. Men varför då egentligen? 

Kanske beror det på att det Andreas gör sker mer nedanför scenen än på scenen. Det är Andreas som ser pojken och de fem bröden och de två fiskarna (Joh 6). Av de förstår vi att han måste ha sett och samtalat med grabben och frågat om han ville vara med och hjälpa till. Han kunde ju inte bara ta bröden och fisken ifrån honom utan den dialogen eller?

Det är Andreas som introducerar Petrus för Jesus. Johannes skildrar det så vackert, med orden; Andreas “tog med honom (Petrus) till Jesus” (Joh 1). Bakom de orden finns det förstås också en berättelse fylld av frågor och samtal, men också av praktisk handling. 

Andreas är också med hela vägen inte bara till korset utan också vidare mot uppståndelse och Pingstdag. Men det är inte Andreas som tar till orda då, det är Petrus. Frågan är dock om vi haft Petrus på plats om det inte vore för Andreas. Frågan är också om vi haft något brödunder om det inte vore för Andreas. En person som såg vem Jesus var och tog med andra och deras gåvor till Jesus.

I en tid där vi bygger stora scener och följer influencers i sociala medier, kan det vara bra att påminna sig om att de allra flesta av oss rör oss nedanför scenen och att det inte är i rampljuset utan nedanför scenen som det viktigaste sker. Det är där samtalen om det stora frågorna förs. Det är där vi upptäcker resurserna hos varandra. Det är också där vi ser de fem bröden och de två fiskarna eller förmågan att predika så att världen förstår vem Jesus är

Så på frågan om man kan göra en skillnad utan att stå på scenen är svaret ja. Jag tänker att bara den som kan göra något av värde nedanför scenen äger rätten att beträda den. Därför gillar jag Andreas!

Ulf Sundkvist
Pastor och föreståndare

Kategorier: Blogg