Snett och vint

Published by Ingela Johannesson on

Vad gör man inte för sina barnbarn och ungarna på gatan? Ägnade en hel dag härom veckan åt att skruva ihop en gungställning i trä. Min kära hustru hade köpt en byggsats på nätet som skulle vara så bra och enkel att sätta ihop. Hm. Måste tillstå att jag var lite skeptisk till kvalitén redan från början, men som sagt; vad gör man inte för sina barnbarn och för ungarna på gatan och för hustrun!

Noggrann som jag är satte jag mig med instruktionen, läste långsamt, kollade att alla delar var med och började bygget, helt i den ordning som bilderna i instruktionen angav. Noterade redan från början att en del av materialet hade slagit sig och förstod då att detta kommer bli både snett och vint, men tänkte då för mig själv – hustrun hade beredskap och jobbade – att jag får väl sänka målsättningen. Barnen kommer säkert inte att anmärka på om det inte är helt perfekt. Men det jag inte tänkte på var att jag förstås har en annan domare: hustrun.

Sen eftermiddag när det mesta var på plats och ihopskruvat kom hustrun hem för att bevittna resultatet. Det fanns en viss förväntan i luften, en förväntan som for all världens väg när hon såg resultatet: “Men Ulf, det är ju både snett och vint. Jag försökte då förklara att det berodde på materialet, att hon köpt för billigt och så vidare. Men mina förklaringar föll platt till marken. Jag förstod ganska snart att det bara fanns en enda utväg. Den klassiska. Jag fick helt enkelt göra om och göra rätt och så gott som det gick “trolla bort” det sneda och vinda.

Det ska nu sägas att även om jag blev “lite irriterad” där och då, lugnade hustrun ner mig och hjälpte till. Det gick inte att få det perfekt, men det blev bra. Tycker nog att vi lyckades dölja det mesta av det som var och fortfarande är snett och vint.

För mig blev händelsen med gungställningen en läroprocess som det så vackert heter. En läroprocess i trons värld.  Ibland är materialet vi använder för våra livsbyggen och för vår kyrka både snett och vint. Vi kan förstås reklamera och skicka tillbaka materialet, men det hjälper tyvärr inte. Det finns en bugg inbyggd i systemet sedan den förste Adam och syndafallet som vi inte kan göra något åt. Vi ärver ”buggen” men inte skulden och får leva med den.

När vi bygger ska vi självklart bygga enligt instruktionen från tillverkaren. Och då kan det vara klokt att läsa långsamt om och om igen så att man bygger helt enligt plan. Men om det ändå blir snett och vint ska man inte bli alltför upprörd om det kommer en frälsare som säger som det är. Frälsaren kommer inte för att döma utan för att frälsa. Lite kul ändå. I den här berättelsen blir ju min “krävande” hustru en frälsare. En gungställningsfrälsare.

Så kära syster och bror, barn och barnbarn: Låt oss inte ge upp och kasta in handduken i våra ambitioner att bygga våra liv enligt den plan som Gud från början haft för oss och vår kyrka. Blir det för snett och vint får vi helt enkelt bara ödmjuka oss och göra om och göra rätt och göra gott.

Ulf Sundkvist

Pastor och föreståndare