Ansikte mot ansikte

Published by Ingela Johannesson on

Kommer aldrig glömma den första gången vi möttes. När hon vände sig om och tittade ut genom fönstret hände det som bara kan hända om man ser varandra i ögonen. Att vi, två och ett halvt år senare, skulle stå ansikte mot ansikte och avge löften om kärlek och trohet för resten av livet visste vi inte då, den där första gången, men så blev det.

Att visa sitt ansikte är speciellt. Att ge någon sin blick och uppmärksamhet är något ännu större. Ansiktet och blicken speglar i mycket större utsträckning det människan bär i sitt hjärta än vi tänker på i vardagens snabba möten. 

Det är kanske därför vi kan bli så ledsna när någon vänder sig bort eller tittar åt sidan. Det är kanske därför vi anar att någon inte talar sanning när blicken viker undan. Det är nog därför vi blir så frustrerade på alla som väljer att inte ha kameran på i alla dessa digitala möten. Visst, det kan finnas legitima skäl, men ser vi inte varandra kan vi heller inte läsa av varandra och förstå situationen. Det blir då som gjort för att missförstånd ska uppstå.

Allra bäst är ju om vi kan mötas ansikte mot ansikte, IRL – in real life – och se varandra i ögonen. Det gäller egentligen alla relationer.

Det är också det vi ber om när vi ber med i den klassiska, Aronitiska bönen från fjärde Mosebok: “Herre vänd ditt ansikte mot oss och låta det lysa över oss”. Där ber vi om det oerhörda, att få se Gud i ögonen, för att möta hans nåd och sanning.

Det är också det som sker när Gud blir människa. Nya testamentets förklaring av Jesu födelse och liv är att Gud blir synlig. Jesus är Guds ansikte. Egentligen mer än så. Han söker upp oss. Han vill se oss i ögonen så att vi skall förstå vem han är och för att han skall förstå oss.

Att möta Jesus, att se in i hans ansikte och möta hans blick, är därför som att möta Gud själv. 

“Herren välsigne dig och bevare dig. 

Herren låte sitt ansikte lysa över dig och vare dig nådig. 

Herren vände sitt ansikte till dig och give dig frid.”
4 Mos 6:24-26 

God Jul & Gott nytt år,

Ulf Sundkvist, pastor och föreståndare

Kategorier: BloggMedlem